Turcia a cheltuit mai mult de 7 miliarde de dolari pentru susţinerea lirei în decembrie. Analişti: Adevăratul cost al protecţiei valutare a fost şi mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Turcia a cheltuit mai mult de 7 miliarde de dolari pentru susţinerea lirei în luna decembrie, arătă datele oficiale, în timp ce analiştii susţin că intervenţiile nedeclarate fac ca adevăratul cost al protecţiei valutare să fie şi mai mare, scrie Financial Times.

Potrivit sursei citate, banca centrală a ţării a anunţat revenirea la politica controversată de vânzare a valutei străine pentru a susţine lira în decembrie, în condiţiile în care insistenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a reduce ratele dobânzilor, în ciuda inflaţiei în creştere, a făcut ca moneda să scadă la minime record.

Datele publicate la sfârşitul acestei săptămâni au arătat că, în timpul celor cinci intervenţii anunţate oficial luna trecută, banca a cheltuit un total de 7,3 miliarde de dolari.

În plus, banca centrală a cheltuit alte câteva miliarde de dolari din rezervele sale valutare pentru intervenţii nedeclarate care au fost efectuate prin intermediul băncilor de stat ale Turciei, au spus analiştii. 

Sursa citată menţionează că aceste vânzări s-au înteţit după un pachet de urgenţă anunţat la sfârşitul lunii trecute de Erdogan, care urmărea să susţină lira.

Astfel, lira a crescut puternic după ce au fost dezvăluite planurile lui Erdogan, revenindu-şi după un minim record în faţa dolarului american.

Goldman Sachs, banca de investiţii din SUA, a avertizat în această săptămână că rezervele brute ale naţiunii au „scăzut semnificativ” în ultima lună a anului 2021, scăzând cu aproximativ 15 miliarde de dolari, până la 111 miliarde de dolari.

Această scădere se explică parţial prin vânzarea de valută străină către Botas, importatorul de energie de stat al ţării, în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari luna trecută, potrivit noilor date publicate vineri.

Însă Goldman Sachs a spus că cifrele sugerează, de asemenea, că „intervenţii considerabile (în valută) ar fi putut fi folosite pentru a susţine lira”.

Erdogan, oponent al ratelor mari ale dobânzilor, a ordonat băncii centrale să-şi reducă rata de politică monetară cu 5 puncte procentuale la 14% în ultimele patru luni ale anului 2021, în ciuda avertismentelor privind impactul asupra inflaţiei în creştere a ţării.

Luând în considerare inflaţia care s-a situat la o rată oficială de 36% în decembrie, reducerile dobânzilor au împins rata dobânzii reale a ţării la minus 22%. Acest lucru i-a descurajat pe investitori să economisească în lire şi a creat o presiune uriaşă asupra monedei, care a pierdut aproximativ 45% din valoarea sa faţă de dolar anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite