S&P a îmbunătăţit ratingul Rusiei pentru prima oară din 2006, în categoria recomandată investiţiilor

S&P a îmbunătăţit ratingul Rusiei pentru prima oară din 2006, în categoria recomandată investiţiilor

S&P Global Ratings a îmbunătăţit vineri ratingul Rusiei pentru prima oară din 2006, de la nivelul BB+ la BBB-, cu perspectivă stabilă, o decizie majoră care readuce cel mai mare exportator de energie din lume în categoria recomandată investiţiilor după trei ani în categoria junk, transmite Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin această măsură, ratingul Rusiei ajunge la nivelul unor state precum Kazahstanul, Bulgaria şi Indonezia.

Fitch Ratings, care alocase deja rating investment grade Rusiei, a confirmat vineri calificativul la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă.

”Îmbunătăţirea reflectă rezultatul politicilor prodenţiale, care au permis economiei ruse să se adapteze la preţurile mai scăzute ale materiilor prime şi la sancţiunile internaţionale”, se arată într-un comunicat al S&P.

În urma deciziei S&P, Rusia beneficiază de rating recomandat investiţiilor din partea a două agenţii de evaluare financiară, ceea ce ar putea atrage în ţară fonduri de peste 2 miliarde de dolari, potrivit Societe Generale.

Moody’s Investors Service, care a acordat Rusiei un rating aflat cu o treaptă sub nivelul investment grade, a îmbunătăţit perspectiva acestuia luna trecută, creând condiţiile pentru revizuirea pozitivă a acestuia în următoarele 12-18 luni.

Rusia a fost retrogradată în categoria junk de către S&P şi Moody’s în 2015, când a intrat în recesiune din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului şi a sancţiunilor internaţionale. Preţurile petrolului sunt în redresare, creşterea economică a revenit, iar impunerea unor noi sancţiuni americane este improbabilă în viitorul imediat.

Investitorii anticipaseră că este doar o chestiune de timp până când Rusia va obţine o îmbuntăţire a ratingului, dar puţini s-au aşteptat ca măsura să aibă loc atât de repede.

În comunicatul de vineri, S&P a explicat că decizia s-a bazat pe politica economică a Rusiei şi pe angajamentul de disciplină fiscală, care a redus riscul pe termen mediu al unui derapaj. Agenţia menţionează şi redresarea creditării acordate sectorului privat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările