Preţul petrolului pe pieţele din SUA a scăzut sub 0 dolari pe baril, ajungând la niveluri negative record

Preţul petrolului pe pieţele din SUA a scăzut sub 0 dolari pe baril, ajungând la niveluri negative record

FOTO Shutterstock

Preţul petrolului pe pieţele din SUA s-a prăbuşit luni la cele mai scăzute niveluri din 1983, în contextul scăderii cererii şi a depăşirii preconizate a capacităţii de stocare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractele la termen, aşa-numitele futures, au scăzut sub 0, cel mai scăzut nivel de la intrarea lor în vigoare, în 1983.
 
Contractele futures aferente lunii mai ale West Texas International s-au prăbuşit cu 321%, la valoarea negativă de -40.32 dolari pe baril, potrivit Markets Insider.
 
Contractele la termen pentru luna iunie au scăzut cu peste 12%, la 21.87 de dolari pe baril. Brent, referinţa internaţională pentru preţul petrolului a scăzut cu 3.9%, la sub 27 de dolari pe baril.
 
Rusia, Arabia Saudită şi alţi producători au încercat să menţină preţurile pe linia de plutire printr-un acord de reducere a producţiei cu 9.7 milioande de barili zilnic în lunile mai şi iunie, cea mai mare scădere negociată vreodată.
 
Facilităţile de depozitare ar putea deveni depăşite, astfel că unii producători de petrol din Canada şi SUA şi-ar putea plăti clienţii să-i scape de surplus, potrivit unor experţi citaţi de CNN.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările