OECD avertizează Europa să se pregătească de un şoc economic

OECD avertizează Europa să se pregătească de un şoc economic

Laurence Boone OECD FOTO Financial Times

Europa nu este bine pregătită pentru un şoc economic şi se confruntă cu o nevoie disperată să deschidă punga banilor publici pentru a stimulare creşterea, a avertizat economistul şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit Financial Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Laurence Boone a declarat pentru FT că există „un mare semn de întrebare” cu privire la abilitatea Europei de a oferi susţinere fiscală economiei, care a fost slăbită de tensiunile comerciale.

OECD „vede foarte puţină” susţinere fiscală în zona euro, a spus Boone, de numai 0,3% din Produsul Intern Brut, în timp ce organizaţia a revizuit creşterea economică în jos mult mai semnificativ de atât.

„Guvernele naţionale care au spaţiu fiscal şi o nevoie disperată de investiţii publice nu fac destule, acest lucru este sigur”, a spus ea, referindu-se la ţările din nordul Europei, inclusiv Germania şi Olanda.

Prospectul unui şoc economic este real, a declarat Boone, avertizând că Europa încă nu a văzut partea mai rea a războiului economic. Tensiunile au fost „până acum direcţionate către Mexic şi Canada şi s-au mutat către China”, a spus ea, dar „ele vor veni către UE, probabil la finalul verii”.

Un risc în plus pentru Europea, a spus Boone, este încercarea Chinei de a crea o aterizare uşoară, prin controlarea încetinirii economiei sale, ţinând cont că este o destinaţie de exporturi masive pentru Europa. O creştere economică mai mică pentru China şi „cantitatea mare de datorie care se acumulează în economie” riscă să crească instabilitatea financiară, a avertizat economistul şef al OECD.

În eventualitatea unui şoc asupra cererii agregate, „avem nevoie de susţinere fiscală”, a spus Boone. Ea a menţionat că nu există dubiu că Banca Centrală Europeană ar putea face mai multe, însă „politica monetară este foarte, foarte tensionată... nu pot aborda un şoc ei singuri”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: