Investitorii de pe bursă ai Volkswagen pregătesc un proces de 40 de miliarde de euro împotriva grupului german în scandalul emisiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul Volkswagen este pe cale de a se adânci şi mai mult, în condiţiile în care acţionarii de pe bursă ai grupului auto german pregătesc o acţiune în instanţă şi au angajat una dintre cele mai temute case de avocatură din lume, scrie The Telegraph.

Este vorba de Quinn Emanuel, care a obţinut pentru clienţii săi sume totale de 50 de miliarde de dolari şi a reprezentat în procese Google,Sony sau Fifa.

Acum Quinn Emanuel, împreună cu grupul Bentham, a contactat fondurile suverane ale Qatarului şi Norvegiei pentru a se alătura acţiunii în instanţă, potrivit sursei citate

Volkswagen a recunoscut că a instalat softuri care manipulează testele de emisii pe 11 milioane de automobile vândute în întreaga lume, dar conducerea companiei afirmă că nu era la curent cu această practică şi că doar un număr mic de ingineri a fost implicat.

„Estimăm că pierderile acţionarilor ar putea fi de 40 de miliarde de euro ca rezultat al inabilităţii Volkswagen de a prezenta pieţei existenţa softurilor, ceea ce ridică întrebări asupra onestităţii grupului“, arată Richard East, co-managing partner la Quinn Emanuel.

Casa de avocatură spune că primul val de acţiuni în instanţă ar putea demara în februarie. Quinn Emanuel va argumenta că managementul Volkswagen nu a anunţat acţionarilor problemele cu softurile de manipulare a emisiilor, ceea ce se traduce în neglijenţă.

East a adăugat că daunele pot fi calculate din 2009 – anul în care Volkswagen a început să doteze maşinile sale cu softul respectiv – şi că dacă investitorii ar fi ştiut de această problemă atunci ar fi decis dacă îşi menţin acţiunile Volkswagen sau le vând. „Nu credem că va fi foarte greu să găsim acţionari care au suferit pierderi din această cauză“, arată East. „Investitorii instituţionali vor fi sub presiune din partea propriilor acţionari pentru a acţiona în cazul prăbuşirii acţiunilor Volkswagen“, mai spune co-partenerul Quinn Emanuel.

Jeremy Marshall, director de investiţii la Bentham, spune că demararea unui proces comun al acţionarilor este o metodă efectivă de a da în judecată Volkswagen.

Grupul Volkswagen este controlat de către doi mari investitori: holdingul Porsche – cu 50% şi landul german Saxonia Inferioară – cu 20% şi este puţin probabil ca aceştia să dea în judecată pentru daunele suferite, interesele lor fiind mai apropiate de „sănătatea“ companiei. 

Următorul acţionar ca mărime este fondul suveran din Qatar – cu 17%, apoi, cu procente sub 2%, fiind fondul suveran al Norvegiei, grupul de asigurări Axa şi grupul de manageriere de active Blackrock din SUA. Grupul japonez Suzuki şi-a vândut recent participaţia de 1,5%, cele două concerne terminând cu această ocazie ani întregi de procese.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite