DPA: Cartofii prăjiţi şi döner kebab-ul ar putea deveni inaccesibile în Germania, din cauza creşterii preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În martie, preţurile la mâncarea şi băutura la pachet, precum şi vizitele la restaurantele fast-food au crescut cu aproximativ 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

Creşterea rapidă a preţurilor la energie şi la alimente nu a ocolit restaurantele fast-food din Germania. Astfel, cartofii prăjiţi, doner-kebab-urile şi hamburgerii, produse atât de îndrăgite de germani, pot deveni în curând inaccesibile pentru majoritatea locuitorilor ţării, conform unui articol publicat sâmbătă de DPA.

În prezent, multe lanţuri de restaurante şi de restaurante fast-food cresc preţurile. În martie, mâncarea şi băuturile la pachet, precum şi vizitele la restaurantele fast-food au crescut cu aproximativ 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Oficiului Federal de Statistică.

Cinci euro pentru un doner kebab nu este un preţ neobişnuit în zilele noastre, chiar şi la Berlin.

„De fapt, un kebab ar trebui să coste 7,30 euro”, a declarat pentru DPA Gurzel Yulber, preşedintele consiliului de administraţie al Asociaţiei Producătorilor Turci de Döner Kebab din Europa. Multă vreme în capitala Germaniei, preţul unei porţii cu sos, salată şi carne a fost de aproximativ 3,50€. Acum ajunge de la 5 la 6 euro - cam atât cât plătesc locuitorii din partea de sud a ţării - statele federale Bavaria şi Baden-Württemberg. În acelaşi timp, Yulber a avertizat că aceasta nu este limita şi sunt aşteptate noi creşteri de preţ în viitor.

În toată ţara, lanţurile de restaurante se luptă cu creşterea preţurilor la energie şi la alimente. „Costurile cu energia electrică, cum ar fi electricitatea şi gazele naturale sunt principalul motor al creşterii preţurilor, iar creşterea cu 50% a costului altor mărfuri precum carnea de vită a fost uneori şi mai mare”, a declarat Asociaţia Federală de Gastronomie, care reprezintă lanţuri precum Burger, Regele şi Nord See. Cerealele, făina, legumele sunt articole pentru care companiile trebuie să plătească mai mult, a subliniat asociaţia.

De asemenea, deşi cartofii prăjiţi nu lipsesc în restaurante, există unele probleme asociate cu deficitul de ulei vegetal şi făină cauzată de creşterea bruscă a preţurilor.

În special, aproximativ două treimi dintre întreprinderile din Bavaria s-au plâns de întreruperile în aprovizionare. În acelaşi timp, într-un mediu competitiv, după cum a remarcat Yulber, este foarte dificil să menţinem preţurile la acelaşi nivel. „De aproximativ şase luni, situaţia a fost foarte grea”, a explicat el, descriind situaţia din industrie. Multe afaceri nu mai sunt profitabile. În concluzie, Yulber a spus că „în două-trei luni, primele doner kebab vor trebui abandonate”.

Situaţia preţurilor în Germania
Anterior,  Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris că o creştere semnificativă a preţurilor la energie electrică şi alimente stabilite de producători va afecta cu siguranţă consumatorii. S-a remarcat că creşterea medie a preţurilor la alimente a ajuns la 6,2% - pâinea a crescut cu 7,1%, un pachet de unt, chiar şi la discounturi, costă acum cel puţin doi euro, iar uleiul vegetal este din ce în ce mai rar în general în unele magazine - costul acestuia a crescut cu aproximativ 30%.

În februarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, producătorii agricoli au majorat preţurile la cereale cu 33%, la cartofi - cu 88%, la rapiţă - cu 52%, iar la lapte - cu 30%.

Rata globală a inflaţiei în Germania a fost, în martie, la un nivel record de 7,3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite