Disputa poloneză privind euro: să rămână la periferie sau să adopte moneda unică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Poloniei Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso FOTO AFP
Premierul Poloniei Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso FOTO AFP

Premierul polonez Donald Tusk vrea să impulsioneze competitivitatea ţării prin introducerea monedei unice europene. Totuşi, opoziţia şi mulţi dintre cetăţeni consideră că independenţa şi stabilitatea economică a ţării vor avea de suferit, scrie „Der Spiegel“.

Mulţi oameni de afaceri polonezi care şi-au înfiinţat companiile în ultimii ani, speră acum la o şansă oferită de Uniunea Europeană. Încă de la căderea comunismului în 1989, Polonia a reuşit să avanseze şi să devină o naţiune prosperă. Acum, premierul Donald Tusk doreşte să facă pasul următor: el a anunţat intenţia de a organiza o „dezbatere naţională“ în această primăvară, pentru a se hotărî intrarea Poloniei în zona euro. „Cum să decidem? Vrem să fim parte din Europa pe viitor sau vrem să rămânem la periferia ei?“, întreabă prim-ministrul. 

Datoria naţională a Poloniei este de doar 56% din Produsul Intern Brut (PIB), iar moneda naţională, zlotul, este destul de stabilă. Singurul punct negativ, mic de altfel, este că deficitul bugetar de anul trecut, de 3,1%, este un pic mai mare decât raportul deficit - PIB, stabilit la 3% de Pactul de Stabilitate şi de Creştere (PSC). 

Parlamentul polonez este o barieră şi mai mare. Înlocuirea monedei naţionale cu euro ar necesita un amendament la constituţia ţării, care să fie aprobat de peste două treimi din Parlament. Tusk, însă, nu se bucură de această majoritate: naţionaliştii de dreapta din opoziţie au anunţat că intenţionează să se opună acestui plan.

Opoziţie dură

Polonia se îndreaptă spre un război cultural care nu a mai avut loc încă de când a aderat la UE, în 2004. În timp ce Tusk susţine că ţara are nevoie de euro pentru a fi o prezenţă competitivă pe piaţa europeană, naţionaliştii conservatori din opoziţie cred că prin această acţiune se riscă însăşi independenţa Poloniei. Ei susţin că din cauza influenţei Germaniei, prin aderarea la zona euro Polonia îşi va pierde caracterul naţional pe care şi l-a dezvoltat cu greutate. 

Aproape 75% din exporturile poloneze ajung în ţări ale UE. Dacă Polonia s-ar alătura zonei euro, unul dintre cele mai importante beneficii ar fi că ar dispărea preţul mare al tranzacţiilor, cauzat de ratele valutare fluctuante.

Dar conform ultimelor sondaje, 58% din cetăţeni sunt sceptici cu privire la moneda unică. În ciuda recesiunii care a cuprins întreaga Europă, Polonia a înregistrat creşteri semnificative. Dar acum a sosit criza şi acolo, continuă „Der Spiegel“. Cei 38 de milioane de polonezi ţin tare de banii lor, cauzând, astfel, o scădere a cererii interne. Economia a crescut cu doar 2% în 2012, comparativ cu procentul de 4,5% în 2011.

În general, cei care au reţineri în ceea ce priveşte adoptarea euro sunt cetăţenii mai în vârstă, şomerii şi cei din zonele rurale. Ei se tem de o creştere drastică a preţului alimentelor.

Credem că integrarea în zona euro este prea mult. Noi nu ne dorim «Statele Unite ale Europei», ci o confederaţie de state naţionale independente. Pactul fiscal dă Uniunii Europene un cuvânt de spus în politicile fiscale şi bugetare naţionale“, spune Krzysztof Kawecki, membru de centru-dreapta al Partidului Republican şi unul dintre cei care organizează proteste împotriva unor abordări pro-europene. El crede că este un gest „sinucigaş“ să introduci o monedă unică bolnavă, aşa cum este euro în ziua de azi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite