Cum a evoluat preţul gazelor după ce Vladimir Putin a ordonat Gazprom să livreze mai mult Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preţul gazelor a suferit modificări importante în această săptămână, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat grupului Gazprom să îşi majoreze livrările de gaze spre Uniunea Europeană, după ce va umple depozitele interne, transmite AFP.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au scăzut cu 21% după declaraţiile făcute miercuri seara de liderul de la Kremlin iar vineri au coborât sub pragul de 70 de euro pentru un Megawatt oră, pentru prima dată după 27 septembrie, ajungând în jurul orei 11:20 GMT la 68,53 de euro pentru un Megawatt oră, scrie Agerpres

Separat, pe piaţa din Marea Britanie preţul gazelor naturale cu livrare în luna următoare a înregistrat o scădere similară în cursul acestei săptămâni, ajungând vineri la 177 de pence pentru o unitate termică.

Cotaţiile pentru ambele contracte sunt la mai puţin de jumătate faţă de maximumul atins în data de 6 octombrie, într-un moment de panică provocat de cererea solidă venită de pe piaţa asiatică şi de temerile privind o iarnă friguroasă în emisfera nordică. Atunci cotaţiile au atins recordurile absolute de 162,125 euro pentru un Megawatt oră la hub-ul TTF din Olanda respectiv 407,82 de pence pentru o unitate termică în cazul pieţei britanice.

În pofida scăderilor puternice înregistrate în ultimele zile, cotaţiile la gaze sunt totuşi de trei ori mai mari comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni.

Corecţia din ultimele zile "se datorează în principal faptului că preşedintele Rusiei a ordonat Gazprom să livreze mai multe gaze Europei începând cu data de 8 noiembrie", explică Carsten Fritsch şi Barbara Lambrech, analişti la Commerzbank.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri grupului Gazprom să se concentreze pe umplerea depozitelor sale din Europa, amplasate în Austria şi Germania, începând cu data de 8 noiembrie, la o zi după ce va termina procesul de umplere a depozitelor din Rusia. Această măsură "va crea o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa", a apreciat Vladimir Putin la o întâlnire cu directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.

Depozitele de gaze naturale din Germania "sunt umplute în prezent în proporţie de 70%, în timp ce în cazul celor din UE gradul de umplere este de 77%. În mod normal, la acest moment al anului, ele trebuiau să fie umplute în proporţie de 90%", indică experţii Commerzbank.

Potrivit unor oficiali ruşi citaţi de Bloomberg, Rusia vrea ca preţul gazelor pe piaţa din Europa, principalul său client, să scadă cu 60% faţă de nivelul actual, deoarece o apreciere prelungită ar putea afecta cererea pentru gazele livrate de Gazprom.

La începutul acestei luni, cotaţiile la hub-ul din Olanda au ajuns la nivelul record de 162 euro pentru Megawatt oră, adică aproximativ 2.000 de dolari pentru o mie de meri cubi. Potrivit unuia dintre oficialii citaţi de Bloomberg, Rusia vrea ca preţurile la gaze în Europa să fie undeva între 300 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi, un nivel care ar permite grupului Gazprom să îşi menţină poziţia dominantă pe piaţa continentului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite