Coface: Insolvenţele din Marea Britanie vor creşte cu aproape 9%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectoarele în care investiţiile sunt cele mai costisitoare, precum procesarea metalelor, domeniul auto şi cel al construcţiilor, vor fi lovite cel mai puternic. Indiferent dacă Brexit-ul va fi uşor sau dur, atractivitatea ţării pentru investitori va fi afectată cu siguranţă. În prezent, Marea Britanie este principala destinaţie pentru FDI, în principal în sectoarele financiar, informaţional şi de comunicaţii, urmate de transporturi şi logistică.

În ciuda condiţiilor economice favorabile şi a profiturilor ridicate ale companiilor, incertitudinile privind rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie şi UE duc la un declin al investiţiilor (8,8% din PIB în 2016, cel mai mic nivel de la criza economică). Coface estimează că acesta se va intensifica până în aprilie 2019. 

”Începând cu 2017, reducerea consumului casnic, din cauza creşterii presiunilor inflaţioniste, va slăbi sectorul retail (căruia Coface i-a schimbat nivelul de risc de la „mediu” la „ridicat”, în Martie 2017). De asemenea, acest aspect va aplica o presiune asupra sectorului auto, deşi într-o mai mică măsură, deoarece va fi stimulat de cererea din străinătate. În plus, profiturile companiilor sunt estimate să scadă gradual, dată fiind creşterea costurilor cauzate de deprecierea cursului valutar. În acest context, Coface estimează că insolvenţele companiilor din Marea Britanie ar putea creşte cu 8,7%  în 2017 şi 8% în 2018, în mare parte din cauza reducerii creşterii, care ar putea ajunge la 1,4% în 2017 şi 1,2% în 2018”, cosideră specialiştii.

Sectoarele care folosesc mulţi imigranţi calificaţi din UE vor fi puternic lovite 

Când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în primăvara anului 2019, şocul protecţionist va avea un impact semnificativ asupra politicii comerciale. Această estimare va fi adevărată în special dacă va exista un „Brexit” dur (cu o reîntoarcere la regulile WTO), din cauza creşterii barierelor tarifare şi non-tarifare. Potrivit OECD, pierderea din PIB până în anul 2030 ar putea, prin urmare, să fie de aproximativ 7,5%, comparativ cu 5%, pentru un „Brexit uşor”.

Şocul comercial ar putea fi însoţit de deficienţe ale forţei de muncă în anumite sectoare, în urma introducerii unei politici imigraţioniste restrictive. În cazul unui „Brexit uşor” (scenariul previzionat de către Coface), o reducere de 1/3 a fluxurilor migratorii europene ar putea duce la o pierdere de creştere potenţială de 0,3 puncte PIB în 2019 - aproape la fel de mare ca pentru şocul protecţionist dintr-un scenariu similar. Această pierdere ar putea creşte la 0,6 puncte în scenariul extrem, cu o reducere semnificativă a imigrării nete de 2/3. Sectoarele care folosesc mulţi imigranţi calificaţi din Uniunea Europeană - precum producţia, comerţul cu ridicata şi amănuntul, transporturile, comunicaţiile şi serviciile financiare - vor fi lovite cel mai puternic.

Investiţiile directe străine vor scădea cu 22%

Indiferent dacă Brexit-ul va fi uşor sau dur, atractivitatea ţării pentru investitori va fi afectată cu siguranţă, iar investiţiile directe străine (FDI) vor scădea cu 22%. În prezent, Marea Britanie este principala destinaţie pentru FDI, în principal în sectoarele financiar, informaţional şi de comunicaţii, urmate de transporturi şi logistică. Brexit reprezintă un impact semnificativ asupra investiţiilor de afaceri şi acumulării stocurilor de capital, cu reduceri ulterioare în inovaţie şi cercetare & dezvoltare.

Companiile din Marea Britanie, care au doi ani pentru a se pregăti pentru părăsirea Uniunii Europene, vor trebui să-şi adapteze strategiile. Unele din companiile mai fragile şi mai mici pot dispărea - sau trebuie să-şi transforme modelul de afaceri pentru a deveni mai rezistente. Este posibil ca altele să fie nevoite să-şi ajusteze strategiile sectoriale şi geografice, mutându-se în Germania, Franţa, Irlanda sau Olanda. Cu toate acestea, Brexit nu neagă complet atractivitatea structurală a Marii Britanii, care-şi va păstra majoritatea avantajelor. Aceste beneficii ale companiilor includ transparenţa, buna administrare, un ecosistem favorabil pentru companii şi o piaţă a muncii flexibilă şi diversificată. Brexit nu va nega sistemul fiscal atractiv al Marii Britanii şi în realitate ar trebui să devină şi mai atractiv, nivelurile fiscale scăzând de la 20% la începutul anului 2017, la 17% până în 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite