Bogaţii devin tot mai bogaţi. Peste cinci milioane de noi milionari au apărut în timpul pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Peste cinci milioane de oameni au devenit milionari, în întreaga lume, în 2020, în ciuda pagubelor economice cauzate de pandemia Covid-19, arată raportul întocmit de Credit Suisse, transmite BBC.

Potrivit sursei citate, în timp ce mulţi oameni săraci au devenit mai săraci, numărul milionarilor a crescut cu 5,2 milioane la 56,1 milioane la nivel global, a constatat cercetarea Credit Suisse.

În 2020, mai mult de 1% dintre adulţii din întreaga lume erau milionari pentru prima dată. Recuperarea pieţelor bursiere şi creşterea preţurilor locuinţelor au contribuit la creşterea averii lor.

Crearea averii părea a fi „complet detaşată” de necazurile economice ale pandemiei, au spus cercetătorii. Anthony Shorrocks, economist şi autor al Global Wealth Report, a declarat că pandemia a avut un „impact acut pe termen scurt pe pieţele globale", dar a adăugat că acest lucru a fost „în mare parte inversat până la sfârşitul lunii iunie 2020".

„Bogăţia globală nu numai că s-a menţinut constant în ciuda frământărilor, ci, de fapt, a crescut rapid în a doua jumătate a anului", a spus el.

Cu toate acestea, diferenţele de avere s-au mărit în 2020, iar Shorrocks a spus că în cazul în care creşterea preţului activelor, cum ar fi locuinţele, ar fi fost eliminată din analiză, „atunci bogăţia globală a gospodăriilor ar fi putut scădea”.

Bogăţia globală totală a crescut cu 7,4%, se arată în raport. De la începutul secolului al XXI-lea, numărul persoanelor cu avere cuprinsă între 10.000 şi 100.000 de dolari s-a triplat, de la 507 milioane în 2000 la 1,7 miliarde la mijlocul anului 2020.

Credit Suisse estimează că, la finele lui 2020, erau aproximativ 56,1 milioane de persoane cu active de cel puţin un milion de dolari, în creştere cu aproape 10% comparativ cu sfârşitul lui 2019. SUA au fost responsabile pentru aproape o treime dintre cei 5,2 milioane de noi milionari apăruţi anul trecut la nivel mondial, în condiţiile în care numărul milionarilor americani a crescut cu 1,7 milioane, până la 22 de milioane.

Urmează Germania, care a câştigat 633.000 de noi milionari. Marea Britanie, ocupanta locului şase în topul ţărilor cu cei mai mulţi milionari, a dobândit 258.000 de milionari şi în prezent are 2,5 milioane persoane cu active în valoare de peste un milion de dolari.

De asemenea, alte 41.420 de persoane s-au alăturat în 2020 grupului celor ultra-înstăriţi, cei cu active în valoare de peste 50 de milioane de dolari. Numărul celor ultra-înstăriţi a crescut cu 24% comparativ cu 2019, ceea ce reprezintă cel mai rapid ritm de creştere anuală din ultimii 17 ani, până la un număr total de 215.030.

În total, avuţia mondială a urcat cu 7,4% în 2020, la 418.300 miliarde de dolari, în principal ca urmare a creşterilor înregistrate în SUA, Europa şi China, în timp ce avuţia totală a scăzut în America Latină şi India.

Autorii studiului spun că majorarea averilor arată „prosperitatea în creştere a economiilor emergente, în special China, şi expansiunea clasei de mijloc în ţările dezvoltate”.

Nannette Hechler-Fayd'herbe, director pentru investiţii la Credit Suisse a spus: „Nu putem nega că acţiunile întreprinse de băncile centrale şi guverne pentru a organiza programe de transfer masiv de venituri, astfel încât să sprijine indivizii şi cele mai afectate afaceri de pandemie, şi prin scăderea dobânzilor, au reuşit cu succes să evite

o criză globală majoră”.

Aceasta a adăugat: „Scăderea ratei dobânzilor de către băncile centrale probabil a avut cel mai mare impact”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite