ANALIZĂ Zona euro se fragmentează mai repede decât pot acţiona oficialii Uniunii Europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferențele din ”inima” zonei euro continuă să se accentueze, iar revenirea economică întârzie FOTO:Mediafax
Diferențele din ”inima” zonei euro continuă să se accentueze, iar revenirea economică întârzie FOTO:Mediafax

Semnele care anunţă o accelerare în fragmentarea uniunii economice şi monetare sunt tot mai numeroase. Totul se petrece într-un ritm mult mai rapid decât viteza de reacţie a oficialilor comunitari, notează analiştii Reuters.

Liderii din zona euro au decis de principiu la sfârşitul lunii iunie să înfiinţeze o autoritate comună de supraveghere bancară, care să fie coordonată şi controlară de Banca Centrală Europeană, însă majoritatea detaliilor cruciale pentru funcţionarea acesteia rămân necunoscute.

Propunerea a reprezentat o tentativă de prim pas către crearea unei uniuni bancare, care ar putea în final să emită garanţii comune pentru depozite şi un fond comun de intervenţie, pentru a preveni reducerea expunerii grupurilor bancare pe anumite pieţe sau falimente care ar trimite unde de şoc în întregul sistem bancar european.

Liderii au convenit că fondul permanent de urgenţă al zonei euro, cu o valoare de 500 de miliarde de euro, va putea injecta capital direct în băncile comerciale, sub condiţii stricte. Însă graba de a implementa primele piese ale unui astfel de sistem până anul viitor ar putea veni prea târzi

VIDEO: Proteste la Frankfurt

Volumul depozitelor scade într-un ritm dramatic în sistemul bancar spaniol și nu este încă foarte clar dacă anunțul că Bruxelles-ul va împrumuta Madridul cu 100 de miliarde de euro va putea să oprească sau măcar să încetinească acest fenomen.

Multe bănci se află în plin proces de reorganizare – voit sau forțat, accentuând divizarea sudului de nordul blocului comunitar. Un zid financiar invizibil, cu potențialul de a fi la fel de periculos precum Cortina de Fier care despărțea cândva estul și vestul Europei, se ridică încet, dar sigur în interiorul zonei euro.

Diferența între dobânzile cerute investitorilor pentru a împrumuta statele nordice și cele sudice continuă să crească. Fenomenul care a început să se contureze la finele anului trecut, când bancherii erau dispuși să plătească bani doar pentru a investi în obligațiuni guvernamentale germane, a devenit o realitate. În același timp, state precum Spania, Italia și Portugalia sunt forțate să plătească dobânzi uriașe dacă vor să se împrumute.

Cu cât această situație persistă, cu atât revenirea economică va întârzia, iar diferențele dintre cele două grupuri (”nordul disciplinat” și ”sudul risipitor”) vor continua să se accentueze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite