Bursele europene au crescut miercuri, după şocul de ieri produs de atentatele de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotaţiile companiilor europene au fost în uşoară creştere, la o zi după atentatele teroriste de la Bruxelles FOTO: AP
Cotaţiile companiilor europene au fost în uşoară creştere, la o zi după atentatele teroriste de la Bruxelles FOTO: AP

Bursele europene reveneau pe plus miercuri la prânz după ce investitorii au trecut de şocul produs de atacurile teroriste din Bruxelles. Creşterile au fost motivate şi de semnalele pozitive venite de la cele mai importante economii din lume.

Bursele asiatice au înregistrat scăderi uşoare ca urmare a retragerii investitorilor înainte de sărbătorirea Paştelui catolic din acest weekend, plus aversiunea faţă de risc, indusă de atacurile jihadiste din Bruxelles, transmite Bloomberg.

În Europa, indicele compozit pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu o jumătate de procent, datorită câştigurilor de pe principalele pieţe şi a aprobării de către investitori a planului de reducere de cheltuieli a celei de a doua bănci elveţiene, Credit Suisse.

Pe pieţe s-a făcut simţit şi un suport din partea oficialilor Fed – banca centrală a SUA, care au afirmat că planul de ridicare a dobânzilor va continua.

Lira sterlină este valuta care pierde cel mai mult după atentatele teroriste din Bruxelles, fiind afectată de îngrijorarea în creştere a investitorilor că tragicul eveniment întăreşte poziţia celor care vor vota pentru „Brexit“ la referendumul din iunie.

Lira a fost din nou în defensivă faţă de dolarul SUA, miercuri, iar achiziţiile de instrumente derivate care permit investitorilor să se asigure împotriva mişcărilor bruşte ale ratelor de schimb ale lirei înaintea referendumului care va decide ieşirea Marii Britanii din UE s-au majorat.

Dolarul a primit un suport substanţial după comentariile oficialilor Fed care lasă să se înţeleagă că o nouă ridicare a ratei dobânzii va avea loc totuşi în iunie, conform programării iniţiale.

„Cred că este dificil pentru dolar să intre pe o pantă descendentă… Fed este totuşi singura bancă centrală din G10 (grupul celor 10 state dezvoltate) care au efectuat o majorare a dobânzii“, a spus Jane Foley, dealer la Rabobank, pentru Bloomberg.

Preţul petrolului, un indicator important pentru starea de spirit a investitorilor, a fost relativ stabil, pierzând mai puţin de 1% din cotaţia de la închiderea de ieri.

Peste ocean, pe Wall Street, bursa a deschis aproape de închiderea de marţi, investitorii refuzând să-şi asume riscuri suplimentare după atentate şi înainte de scurta vacanţa de Paşte.

Principalii indici bursieri, S&P 500 şi Dow Jones industrial se menţin la valori ridicate, după raliul de cinci săptămâni, care a facilitat revenirea pieţor după începutul dezastruos de an.

„Asistăm la o revenire rapidă, datorită sentimentului că nu este sfârşitul lumii, dar nu se poate spune că este acel gen de creştere care să împingă piaţa la un nivel mult mai ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp“, a declarat Brad MacMillan, şeful investiţiilor al unui fond american, citat de Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite