Transportatorii se plâng că asigurările RCA au început din nou să se scumpească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante organizaţii ale transportatorilor rutieri - Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) – susţine că asigurările obligatorii RCA au început să se scumpească din nou de două săptămâni. Mai mult, COTAR acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că ascunde publicului un raport de audit care ar arăta că asigurătorii au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor.

„Preţurile au început să crească din nou. De două săptămâni au început să crească din nou tarifele RCA şi astfel ajungem unde am spus noi“,  a declarat, într-un comunicat, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

ASF a anunţat la sfârşitul lunii mai că prima medie RCA pe segmentul autoutilitarelor şi autocamioanelor a stagnat în aprilie, dar a rămas cu 53% mai mare, în medie, faţă de iunie 2015.

Ultima nemulţumire a transportatorilor este legată de prevederile unui raport de audit, numit Milliman, care ar demonstra că acuzaţiile transportatorilor sunt reale. „ASF a plătit o firmă mare de audit şi s-a făcut un raport, dar acest raport nu ne-a fost prezentat nici nouă, transportatorilor, nici publicului larg. Am aflat, pe surse, că domnul Mişu Negriţoiu i-a chemat pe asiguratori şi le-a spus că raportul nu le este favorabil, de aceea nu s-a dat publicităţii“, a mai spus Ştefănescu.

De asemenea, transportatorii sunt nemulţumiţi că noua lege RCA, dezbătută în ultimele luni, nu va fi votată în această sesiune de către parlamentari, care nu o consideră o prioritate.

Ministerul Finanţelor a publicat săptămâna trecută, pe site-ul propriu, un proiect al noii legi RCA care nu conţine însă unele dintre prevederile convenite între părţile care au purtat negocieri în comisia de buget-finanţe a Senatului şi care aveau rolul de a-i proteja pe consumatori în faţa companiilor de asigurări. În cadrul comisiei de buget-finanţe a Senatului au avut loc, în ultimele luni, mai multe discuţii între reprezentanţi ai asiguratorilor şi ai mai multor organizaţii nemulţumite de modul în care sunt protejaţi consumatorii. În urma acestor discuţii, părţile au căzut de acord asupra mai multor prevederi care urmau să se regăsească în proiectul final al legii.

Proiectul legii RCA, depus în data de 16 mai ca iniţiativă legislativă la Senat, trebuie avizat de Guvern înainte de a putea primi girul senatorilor. Însă varianta publicată de Ministerul Finanţelor în 13 iunie nu conţine multe dintre modificările convenite.

Printre prevederile importante care lipsesc din proiectul publicat sunt cele legate de stabilirea penalităţilor de 0,2% pe zi firmelor de asigurare care nu îşi îndeplinesc obligaţiile şi cea referitoare la decontarea de către asigurator a închirierii unei maşini pentru consumator în perioada în care dosarul este introdus în cercetări pentru suspiciuni de fraudă care nu se confirmă.

Transportatorii au anunţat recent că ar putea declanşa un protest la nivel naţional, dacă legea RCA nu este adoptată în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite