Schimbări la Pilonul II de pensii: Ce se întâmplă cu banii din contul privat şi cum te poţi muta la Pilonul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

Cei care nu au încredere în administratorii privaţi de pensie pot alege să îşi mute integral contribuţiile la stat, potrivit unor modificări adoptate vineri de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă.

„O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, arată textul ordonanţei.

Cu alte cuvinte, dacă un român are cont de pensie privată şi nu vrea ca 3,75% din salariu să meargă către Pilonul II, în timp ce numai 21,25% merg către Pilonul I, el poate acum să opteze ca întreaga sumă de 25% din salariu să meargă către Pilonul I. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere în acest sens, cu singura condiţie să fi contribuit minim 5 ani la pensiile private.  Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) consultate de Hotnews.ro,  6,04 milioane de români contribuie la Pilonul Ii de peste cinci ani şi, deci, îndeplinesc această condiţie.

Toţi banii care au fost acumulaţi în contul de pensie privată până la momentul depunerii cererii de retragere vor rămâne acolo. Altfel spus, românii care decid să se retragă nu vor primi banii imediat, ci abia când ies la pensie.

De ce să nu te muţi la Pilonul I

Este important de menţionat: Pilonul I nu este un „cont”, ci este un „flux”; actualii salariaţi plătesc contribuţia de asigurări sociale, iar banii lor merg către plata pensiilor actualilor pensionari. Pensia primită de fiecare pensionar este decisă de Guvern, prin pensia minimă şi punctul de pensie.

În schimb, Pilonul II funcţionează sub forma unui cont individual: fiecare român contribuie cu cei 3,75% din salariu şi poate verifica, pe măsură ce trece timpul, câţi bani a strâns în contul personal, în funcţie de veniturile pe care le câştigă.

Aşadar, în timp ce la Pilonul I pensionarii vor fi la „mila” Guvernului şi ce pensie va dori acesta să acorde, prin pensia de la Pilonul II ei se pot asigura că mai au un venit compensatoriu, pe care îl pot vedea mereu cum se acumulează, în mod transparent. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite