Situaţie ciudată la Inspectoratele teritoriale de muncă: salarii tăiate fără acordul Guvernului. Ce spune ministrul Muncii

Situaţie ciudată la Inspectoratele teritoriale de muncă: salarii tăiate fără acordul Guvernului. Ce spune ministrul Muncii

Violeta Alexandru FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor", a spus Ministrul Muncii Violeta Alexandru, menţionând că va propune măsuri ca angajaţii să nu sufere.

„În cursul serii trecute, printr-o adresă a inspectorului şef de la Inspecţia Muncii mi s-a adus la cunoştinţă că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecţiei Muncii, respectiv al inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situaţie, în condiţiile în care la rectificarea bugetară am solicitat atât Ministerului Muncii cât şi instituţiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesităţi în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecţia Muncii, respectiv de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi cu toate acestea în explicaţia pe care mi-au oferit-o la solicitarea mea înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor", a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la începutul şedinţei de Guvern de vineri seară.

Violeta Alexandru a spus, răspunzând unei întrebări a premierului Ludovic Orban, că nu i s-a cerut acordul pentru a se face aceste plăţi.

„Mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dumneavoastră şi pentru membrii Cabinetului în vederea găsirii unei soluţii, am aflat din spaţiul public că fiind ordonatori terţiari de credite şi deci având dreptul să ia decizii cu privire la buget, şefii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă au plătit salarii diminuate aferente lunii noiembrie", a mai spus ministrul.

Violeta Alexandru a adăugat că va face o propunere care să nu-i afecteze pe angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă.

„Dorinţa mea este ca angajaţii să nu sufere şi să propun câteva măsuri administrative cu privire la şefii ITM care au luat asemenea decizii fără să mă informeze (...) Nu în ultimul rând, voi propune o măsură cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Muncii, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoştinţă eventuale probleme în structura bugetului acestei instituţii", a spus Alexandru.

Premierul Orban i-a spus că trebuie făcut un calcul pentru plata integrală a salariilor, banii putând fi alocaţi din fondul de rezervă ca suplimentare la bugetul Ministerului Muncii.

„Să fie o situaţie clară, bine fundamentată", a afirmat Orban.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: