Surse: Liberalii plănuiesc să atace la CCR bugetul pe 2019. Ce le răspunde Teodorovici

Surse: Liberalii plănuiesc să atace la CCR bugetul pe
2019. Ce le răspunde Teodorovici

Ludovic Orban FOTO Eduard Enea

Partidul Naţional Liberal vrea să atace la Curtea Constituţională bugetul pe anul 2019, în condiţiile în care liberalii au redactat un proiect propriu de buget. În replică, Eugen Teodorovici sugerează că liberalii vor afecta mediul de afaceri prin întârzierea bugetului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor surse politice, liberalii sunt aproape de un consens pentru atacarea la CCR a proiectului de buget pe anul 2019, care urmează să fie trimis în Parlament până la mijlocul lunii decembrie.

Întrebat cum comentează această intenţie, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat: „Vorbeam de consens la nivel politic, probabil e doar în dorinţa mea sau puţin oameni îl vor. Să ataci un buget al ţării pentru că ce? Tu nici nu ştii cum este creionat. Avem în Parlament un mecanism de dezbatere. Va fi prezentat public, se pot face propuneri, se pot face sugestii, se pot reclama sau contesta anumite măsuri. Ăsta este forul de dezbatere, Parlamentul României. Şi dacă Parlamentul ales democratic de acest popor decide într-un fel sau altul... Dacă asta doreşti ca partid liberal, care ar trebui să susţină, chipurile, cel puţin mediul de afaceri, cum poţi să spui că vrei să întârzii un buget al unei ţări care are măsuri în special în zona economică, atacându-l la Curte”.

Ce conţine bugetul pe 2019                                           

Recent, Teodorovici a anunţat că bugetul pe 2019 va fi trimis în Parlament până la mijlocul lunii decembrie şi că va fi construit mai strâns. „Va fi mai strict în sensul de abordare a filosofiei bugetare. Adică orice sumă care este solicitată trebuie să fie justificată foarte bine de fiecare ordonator principal de credite, pentru a dovedi foarte clar că suma se şi poate cheltui că altfel, de exemplu, anticipezi anumite investiţii, îţi faci un anumit calcul macroeconomic şi, în timpul anului, vezi, la prima, a doua rectificare şi spre final de an, că sumele nu sunt cheltuite”, a explicat Eugen Teodorovici, marţi.

Ministrul Oficialul a menţionat că bugetul va fi finalizat în următoarele zile şi încă se discută dacă va fi inclusă reducerea TVA de 18% şi eliminarea impozitului pe dividende. Acesta a mai confirmat că bugetul pentru 2019 include creşterea punctului de pensie cu 15%, de la 1 septembrie 2019, iar impactul acestei măsuri pentru 2019 este de 8,4 miliarde de lei.

Liberalii vin cu propriul proiect de buget

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat recent că PNL va prezenta, în perioada următoare, o propunere de buget pe anul 2019, „care să evite intrarea României în perioada de criză şi în recesiune, aşa cum mai multe analize independente au arătat în ultimele zile“.

Senatorul liberal Florin Cîţu a precizat că aceasta este o decizie a Biroului Executiv al partidului. „Vom prezenta o variantă de buget care să respecte atât tratatul fiscal semnat de România, dar şi să repornească România. Acel buget pe 2019 va arăta un deficit mai mic atât pe cash, cât şi structural, dar şi vom aloca în jur de 5% bani pentru investiţii. Eu am propus, acum un an, un pact în care toate partidele să fie de acord să avem o sumă în buget doar pentru investiţii şi să ne ţinem de ea. PNL va veni cu această propunere din nou, pentru că fără investiţii, România nu va merge mult mai departe“, a explicat Cîţu.

Totodată, Dancă a adăugat că PNL cere eliminarea mecanismului de split TVA, a supraaccizei la carburanţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: