INFOGRAFIE Mâncarea s-a ieftinit pentru prima dată după Revoluţie

INFOGRAFIE Mâncarea s-a ieftinit pentru prima dată după Revoluţie

Ieftinirea alimentelor în 2013 a fost determinată în cea mai mare măsură de producţia agricolă record şi de reducerea TVA la pâine

De la scumpiri de peste 200% în anii 1990-1993, produsele alimentare au ajuns la ieftinirea cu aproape 2% în 2013, pe fondul unui record absolut al producţiei agricole.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2013, media preţurilor la alimente a scăzut cu 1,8% faţă de cea din 2012, şi aceasta este o premieră istorică în cei 24 de ani ai perioadei postdecembriste, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dacă până în 1989 nu se întocmeau statistici referitoare la preţul alimentelor (după cum au comunicat pentru „Adevărul“ reprezentanţii INS), în primii ani de după Revoluţie s-au constatat scumpiri de peste 200%.

Astfel, în 1991 mâncarea s-a scumpit în medie cu 287% faţă de 1990, apoi cu 219% în 1992 faţă de 1991 şi cu 271% în 1993 faţă de 1992.

Ulterior, scumpirile au fost cu două cifre în fiecare an, până în 2004, când creşterea preţurilor la această categorie a fost de numai 7,4% faţă de 2003. Dezinflaţia a continuat până la recordurile de +0,3% în 2009 faţă de 2008 şi de +0,9% în 2011 faţă de 2010, pentru ca în 2013 să înregistrăm prima scădere a mediei preţurilor la alimente.

Anul recordurilor

Anul trecut, România a mai înregistrat, în acest domeniu, şi alte premiere: recordul absolut al producţiei agricole şi depăşirea importurilor cu exporturi de alimente. A fost primul excedent al balanţei externe după mai bine de 20 de ani de deficit comercial la această categorie de mărfuri.

O altă premieră: în decembrie – lună în care consumul şi, deci, cererea de alimente creşte în mod tradiţional – preţurile au stagnat şi în unele cazuri chiar au scăzut faţă de noiembrie. Comercianţii nu au mai profitat, ca de obicei, de creşterea cererii şi au menţinut preţurile la nivelurile din luna anterioară.

Desigur, la scăderea mediei preţurilor produselor alimentare a mai contribuit şi reducerea TVA la pâine, operată în septembrie, de la 24% la 9%.

Tot din datele INS reiese, însă, că la sfârşitul lui 2013 indicele preţurilor de consum la alimente a fost de 285.930% faţă de octombrie 1990, ceea ce înseamnă o scumpire a hranei de câteva mii de ori în ultimii 24 de ani.

Rata inflaţiei a fost de 0,3% în decembrie 2013 comparativ cu luna anterioară. Faţă de decembrie 2012, preţurile de consum au crescut în medie cu doar 1,55% – un nou record al perioadei postdecembriste. În cele 12 luni ale lui 2013, când alimentele s-au ieftinit cu 1,8%, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,6%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 3,4%.

Cartofii şi utilităţile, în topul scumpirilor

În 2013, s-au consemnat, totuşi, şi câteva scumpiri. Cel mai mult au crescut preţurile la cartofi (+20,9%), fasole (+14,5%), gaze (+9,2%), ţigări (+8,6%) şi energie electrică (+7,9%).

Din categoria produselor alimentare s-au mai scumpit untul (+3,3%) şi băuturile alcoolice (+3,1%).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările