Fiscul va lipi pe uşă înştiinţări privind somaţiile de plată. După 15 zile de la afişare, actul se consideră comunicat

Fiscul va lipi pe uşă înştiinţări privind somaţiile de plată. După 15 zile de la afişare, actul se consideră comunicat

Agenţii fiscali nu vor veni de mai multe ori să-i caute pe contribuabili, ci vor lăsa mesaje scrise, ca să vină contribuabilii la Fisc

Agenţii care trebuie să înmâneze contribuabililor la domiciliu sau la sediul firmelor acte administrative fiscale transmise de ANAF sau de primărie, precum decizii de impunere sau somaţii, vor lipi pe uşa acestora o înştiinţare dacă refuză să primească documentul sau nu sunt găsiţi la adresă, potrivit unui proiect de modificare Codului de procedură fiscală obţinut de Profit.ro.

Înştiinţarea afişată pe uşa destinatarului trebuie să includă denumirea organului fiscal emitent, numele şi prenumele persoanei care a afişat înştiinţarea şi funcţia pe care o are, numele, prenumele şi domiciliul fiscal al contribuabilului înştiinţat.

Totodată, trebuie să cuprindă denumirea, numărul şi data emiterii actului administrativ fiscal pentru care se face înştiinţarea, dar şi data şi ora la care a fost făcută afişarea, însoţită de semnătura agentului.

Contribuabilul va avea timp de gândire două săptămâni

Contribuabilul, plătitorul sau împuternicitul acestuia trebuie să se prezinte în maxim 15 zile de la data afişării la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal, scrie Profit.ro.

Dacă nu se prezintă în termenul menţionat, actul se consideră comunicat la împlinirea acestui termen.

Modificările vor fi realizate prin articolul 47 din Codul de Procedură Fiscală, care prevede modalitatea de comunicare a actului administrativ fiscal.

Cum se comunică în prezent

În prezent, actul se comunică contribuabilului pe suport hârtie la domiciliul fiscal, direct, dacă este primit sub semnătură, sau prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Dacă este emis în format electronic, se transmite prin mijloace electronice dacă contribuabilul a optat pentru această variantă.

Dacă nu este posibilă comunicarea actului prin niciuna dintre variante, se efectuează prin publicitate, respective prin afişarea timp de 60 de zile a unui anunţ privind emiterea actului administrativ fiscal pe numele respectivului, la sediul organului fiscal emitent şi pe site-ul ANAF sau al administraţiei publice locale.

Organul fiscal trebuie să demareze acţiunile pentru comunicarea actului administrativ fiscal în cel mult 10 zile lucrătoare de la emiterea acestuia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: