Euro a depăşit 4,52 lei şi a atins nivelul maxim al ultimelor patru luni

Euro a depăşit 4,52 lei şi a atins nivelul maxim al ultimelor patru luni

Euro a depăşit pragul de 4,5 lei încă de acum două săptămâni

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu euro în sesiunea interbancară de joi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,5216 lei/euro, în creştere cu 0,7 bani faţă de cotaţia de miercuri, acesta fiind nivelul maxim al ultimelor patru luni. Analiştii pun deprecierea leului pe seama riscurilor legate de politica internă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Presiuni importante pentru deprecierera leului s-au manifestat de la începutul acestei săptămâni. Miercuri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5146 lei/euro. „În ultimele zile, moneda românească a evoluat mai slab decât celelalte monede cu regim similar din regiune, situaţie care poate fi explicată prin accentuarea riscurilor de instabilitate politică şi cele legate de perspectivele fiscale“, se arată într-un raport al ING, publicat joi. 
 
Analiştii avertizează că, pe termen mediu, presiunile de depreciere a leului se vor menţine ridicate. 
 
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat cu aproape 1 ban în raport cu leul, până la 4,0361 lei, de la 4,0450 lei. Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană. Cursul francului elveţian a crescut uşor, la 4,0895 lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările