GRAFIC Euro a coborât la 4,3753 de lei, un nou minim al ultimelor opt luni şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb a reuşit să spargă în şedinţa de astăzi pragul de 4,4 lei/euro, Banca Naţională a României (BNR) anunţând o referinţă de 4,3753 lei/euro - nivel minim care nu a mai fost atins din aprilie 2012.

Mai exact, acest nivel al cursului a mai fost afişat de BNR doar la 27 aprilie 2012, când euro a fost citat la 4,3747 lei, cu puţin înainte de declanşarea crizei politice care a slăbit leul într-o măsură exagerată.

Dacă zilele trecute se bănuia că BNR ar fi intervenit în piaţa valutară pentru a stopa aprecierea prea accelerată a leului, iată că acum aceste presupuneri sunt infirmate şi euro a coborât sub pragul de 4,4 lei.

În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4086 lei/euro. Referinţa anunţată astăzi de Banca Naţională este cu 0,33 bani sub cea publicată ieri. La deschidere euro a fost la 4,3925 - 4,3950 lei, cu 1,6 - 1,65 bani sub cotaţiile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4090 - 4,4110 lei/euro.

Dealerii cred ca aprecierea este susţinută de aşteptările pozitive privind licitaţia pentru vânzarea de titluri de stat programată pentru joi de Finanţe, având în vedere că la precedentele licitaţii sumele atrase au fost peste nivelurile programate. „Cu siguranţă investitorilor le-a crescut apetitul pentru risc, iar România oferă dobânzi atractive, superioare nivelului-cheie. În plus, taxele şi impozitele nu s-au schimbat într-o manieră brutală, iar rata şomajului a scăzut în această perioadă, lucru care îi încurajează pe investitori“, ne-a declarat Claudiu Cazacu, analist-şef la compania de brokeraj X-Trade Brokers (XTB). 

Totodată, dealerii nu exclud intervenţia indirectă a băncii centrale. "Se pare că BNR ar încerca să tempereze aprecierea accelerată a leului, prin cumpărări de euro", a spus un dealer, potrivit Mediafax.

grafic curs decembrie ianuarie

Totuşi, în viitor, o continuare a aprecierii leului în raport cu euro este dificilă. Analiştii spun că banca centrală ar putea interveni pe piaţa valutară pentru a limita aprecierea leului tocmai pentru a evita o volatilitate prea mare în cazul deteriorării încrederii investitorilor străini. 

Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat o rată de schimb în scădere cu 3,35 bani, 3,3393 lei/dolar.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut de la 3,6465 lei/franc la 3,6191 lei/franc. Rata oficială de joi reprezintă şi pentru franc nivelul minim din 15 mai 2012, dată când francul a fost cotat la 3,6063 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite