Deşi preţul gazelor e plafonat, factura se măreşte. Mesajul primit de clienţii Engie

Deşi preţul gazelor e plafonat, factura se măreşte. Mesajul primit de clienţii Engie

Firmele care sunt alimentate cu gaze prin Engie au primit mesaj de la furnizor că preţurile vor creşte, în ciuda faptului că Guvernul a plafonat preţul acestei resurse, în următorii trei ani.

Engie este unul dintre cei doi mari furnizori de gaze. Compania ar fi transmis deja clienţilor persoane juridice o informare referitoare la posibilitatea creşterii preţurilor de furnizare, ca urmare a impunerii taxei de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie, scrie economica.net.

Compania ar putea majora astfel preţul final al facturii la gaze, deşi preţul la producător a fost plafonat de către Guvern, în contextul în care Executivul a impus companiilor din energie o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Iată conţinutul notificării:

„Stimate Partener,

Vă informăm că prin OUG nr. 114/2018 (...) au fost aduse modificări la cadrul legislativ din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale din România.

Justificat de modificările legislative intervenite, aplicarea art. 61 si art. 78 din OUG nr 114/2018, Engie România are în analiză efectele economice generate asupra contractului/contractelor de vânzare-/cumpărare de gaze naturale şi/sau energie electrică în vigoare, încheiat/încheiate între societatea dvs şi Engie România.

Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că eventualele efecte generate de aplicarea art 78 din OUG 114/2018 reprezintă modificări de circumstanţe, fără să implice încheoerea de act/acte adiţionale, acestea intervenind în baza unei notificări prealabile, conform procedurilor contractuale.

În acest sens, vom reveni către dvs. cu o notificare în care vom prezenta detaliile privind ajustarea echitabilă a contractului/contractelor încheiat/încheiate cu Engie Romania, ca urmare a modificărilor legislative amintite mai sus”.

Art. 61 se referă la plafonarea preţurilor la energia electrică şi la gaze pentru piaţa consumatorilor casnici, care ar putea conduce la creşterea lor pentru piaţa concurenţială (în cazul energiei electrice). Art 78 se referă la introducerea taxei de 2% pe cifra de afaceri a anului trecut, pentru fiecare activitate licenţiată de ANRE. Efectul final este o creştere muult mai mare, pentru că el conţine acest 2% pentru fiecare "actor" din lanţ: producător transportator, distribuitor, furnizor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările