Companiile americane din România intervin în scandalul pensiilor private. AmCham solicită menţinerea Pilonului II

Companiile americane din România intervin în
scandalul pensiilor private. AmCham solicită menţinerea Pilonului II

Cele peste 430 de companii americane, internaţionale şi româneşti membre ale Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la scenariile privind Pilonul II de pensii private, solicitând Guvernului şi Parlamentului să îl menţină.

Ştiri pe aceeaşi temă

„AmCham România îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea actualului model de funcţionare a sistemului de pensii administrate privat, fiind un sistem de asigurări cu o sustenabilitate dovedită pe termen lung, şi o premiză fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii viitorilor pensionari români”, transmit reprezentanţii.

AmCham atrage atenţia că realităţile demografice cu care România se confruntă în prezent, respectiv îmbătrânirea accelerată a populaţiei şi amplificarea fenomenului de emigrare în special în rândul tinerilor, impun de fapt măsuri de susţinere a sistemelor care fac posibilă păstrarea nivelului de trai din perioada vieţii active şi după momentul pensionării, prin diversificarea surselor de venit la pensie.

„Aşadar, în cazul României, un sistem de asigurări sociale sustenabil pe termen lung nu este doar un deziderat, ci o necesitate, iar în mod specific Pilonul II de pensii reprezintă o sursă sustenabilă de venit, complementar veniturilor aferente pensiei publice, scopul acestui instrument financiar fiind exclusiv economisirea pentru perioada vârstei a treia”, mai arată AmCham.

Mai mult, dincolo de impactul social în viitor, sistemul de pensii administrate privat contribuie în prezent la dezvoltarea economiei locale, investind 92% din active pe pieţele financiare din România. „Este dovedit faptul că succesul ofertelor publice derulate de statul român dar şi de companiile private, depinde de fondurile de pensii private”, spun reprezentanţii.

Numai în primii 10 ani de funcţionare a Pilonului II de Pensii, peste 7 milioane de români au economisit aproximativ 9 miliarde de euro, 15% din această sumă reprezentând beneficiile investiţiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private. AmCham mai arată că performanţa administrării private a economiilor pentru pensie ale românilor este recunoscută de multe entităţi internaţionale relevante, deşi au fost obţinute în contextul unor indici de cost redus comparativ cu cel aplicat instrumentelor financiare similare din alte pieţe.

„În ciuda managementului profesionist şi randamentului real pozitiv pe toată perioada de existenţă a fondurilor, evoluţia economiilor participanţilor a fost afectată negativ de decizii politice, precum nerespectarea calendarului de creştere a alocării (în trei din cei zece ani de funcţionare a sistemului) sau chiar de reducerea acesteia, cel mai recent.

AmCham Romania reiterează nevoia de a se renunţa la măsurile politice care sacrifică obiective pe termen lung, în cazul de faţă, bunăstarea viitoarelor generaţii de pensionari, în favoarea nevoilor bugetare pe termen scurt. Fondurile suplimentare aduse la bugetul asigurărilor sociale de stat printr-o eventuală stopare a contribuţiilor va avea efecte negative semnificative.

Credem că economisirea pe termen lung este singura soluţie sustenabilă, şi considerăm necesar ca Guvernul, Parlamentul şi toate autorităţile abilitate să înţeleagă implicaţiile pe termen lung ale unei astfel de modificări asupra economiei în ansamblu, asupra nivelului de trai al românilor în prezent şi mai ales în viitor, cu atât mai mult cu cât pentru cei mai mulţi dintre participanţii la sistemul de pensii administrat privat, acesta este singurul instrument de economisire la care contribuie”, mai arată AmCham.

Camera de Comerţ Americană în România mai anunţă că a transmis decidenţilor un punct de vedere argumentat prin care susţine importanţa menţinerii Pilonului II de Pensii, prin intermediului unei scrisori co-semnată şi de Consiliul Investitorilor Străini, şi îşi exprimă speranţa în derularea unor consultări reale şi temeinic fundamentate înainte de adoptarea oricăror decizii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: