Cinci măsuri fiscale decontate de UE: 810 milioane de euro pentru sistemul de sănătate, asistenţă socială şi şomaj tehnic

Cinci măsuri fiscale decontate de UE: 810 milioane de euro pentru sistemul de sănătate, asistenţă socială şi şomaj tehnic

Foto  123 RF

Un pachet de cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene şi care însumează 810 milioane de euro, respectiv 3,9 miliarde lei, a fost deja aprobat de Guvern, a informat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, precizând că acesta este doar un prim pachet de măsuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit oficialului, prima măsură vizează domeniul sănătăţii şi este legată de echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală, pentru care cheltuielile ce vor fi decontate însumează 350 milioane de euro.
 
„Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare, dar şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente care sunt necesare în această perioadă pentru bolnavii pe care îi tratează, pentru că procesul de decontare a fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene.
 
Şi îi asigur că vom face tot ce este necesar pentru ca aceste echipamente medicale să se deconteze şi să poată să fie banii rambursaţi către autorităţile locale şi unităţile sanitare care s-au implicat în această perioadă în asigurarea cu echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală”, a afirmat ministrul.
 
El a subliniat că Executivul a aprobat inclusiv achiziţia de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul acestora pentru operaţionalizarea lor.
 

75.000 de cadre medicale vor primi în plus câte 2.250 lei

 
A doua măsură este legată de stimulentul de risc ce va fi acordat personalului medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. De această măsură vor beneficia, potrivit ministrului, circa 75.000 de cadre medicale, valoarea lunară a stimulentului fiind de 2.500 lei brut.
 
„Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă fiind cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% se reţine, netul urmând să fie virat personalului medical. Vestea bună: este pentru tot personalul medical.
 
Menţionez că nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi medicali, partea de personal care deserveşte ambulanţele, partea de personal paramedical. Guvernul României s-a gândit la toate cadrele medicale care în această perioadă sunt implicate în tratamentul, diagnosticarea, echiparea, evaluarea pacienţilor bolnavi cu coronavirus.
 
 
Este un stimulent de risc pe care şi alte ţări membre ale Uniunii Europene l-au propus, şi mă refer la Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia. Este o cheltuială care s-a discutat la nivelul Uniunii Europene şi o formă de sprijin pentru cei care în această perioadă intervin în tratamentul direct al bolnavilor infectaţi cu coronavirus”, a explicat Boloş.
 

Asistenţă socială pentru vârstnicii singuri

 
A treia măsură se referă la asistenţii sociali, 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari, care vor oferi servicii de sprijin, de asistenţă la domiciliu, persoanelor vârstnice, celor de peste 65 ani, care în această perioadă se află în autoizolare.
 
„Este vorba de 100.000 de persoane vârstnice luate în calcul şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm acest apel de proiecte şi să poată asistenţii sociali să presteze servicii sociale pentru persoanele vârstnice.
 
Va fi un „Tel Verde” social ce va putea fi apelat de toţi cei care au nevoie de servicii sociale asigurate de asistenţi sociali şi depunem toate eforturile la nivelul Ministerului Fondurilor Europene ca asistenţii sociali să poată să intre într-un termen foarte scurt în activitate şi să poată să deservească persoanele vârstnice”, a adăugat Boloş.
 

300 de milioane de euro pentru şomaj tehnic

 
Cea de a patra măsură vizează şomajul tehnic, iar Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din fonduri europene. Este vorba despre suma de 300 de milioane de euro, pentru moment, şi, pe măsură ce lucrurile înaintează şi vor fi reevaluate fondurile disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman, se va putea discuta şi despre o eventuală majorare a acestor fonduri.
 
Ultimele date publicate de Ministerul Muncii privind suspendarea sau încetarea contractelor de muncă sunt îngrijorătoare: numărul angajaţilor concediaţi a ajuns deja la peste 187.000, alţi peste 950.000 fiind trimişi în şomaj tehnic, ceea ce înseamnă că mai mult de unul din cinci români nu mai lucrează.
 

Produse de igienă pentru orfani

 
Cea de-a cincea măsură se referă la produsele de igienă corporală. Este vorba despre 170.000 de pachete ce urmează a fi distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice care se află în căminele de bătrâni.
 
Este o formă de sprijin cu fonduri alocate din bugetul Uniunii Europene, o formă de sprijin care, de asemenea, este susţinută din fondurile europene ale României”, a punctat ministrul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: