Cât economisesc românii în comparaţie cu alţi europeni. Pentru ce punem bani deoparte

Cât economisesc românii în comparaţie cu alţi europeni. Pentru ce punem bani deoparte

Aproximativ 60% din români economisesc în vederea realizării unei investiţii, în vreme ce 40% îşi constituie un fond de rezervă FOTO: Mediafax

Românii economisesc aproximativ 40 de euro pe lună, în timp ce slovacii pun deoparte lunar 90 de euro, cehii – 81 de euro, iar austriecii fac economii lunare de 181 de euro, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de IMAS International. Ungurii fac economii de 49 de euro pe lună, iar sârbii de numai 36 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape 40% din români îşi planifică să economisească mai puţin în următorii ani, 29% îşi propun să pună deoparte aceeaşi sumă, iar 32% mai mult. Valoarea medie a unui depozit se ridică în România la 2.600 de euro, în timp ce în Polonia este de 5.800 de euro. În Croaţia şi Slovacia, un depozit mediu se ridică la 8.000 de euro, iar în Cehia – la 10.900 de euro. Un austriac are un depozit mediu de 39.400 de euro, mai arată cercetarea IMAS International. Din rândul statelor incluse în studiu, România are însă cel mai mic salariu mediu brut lunar, de aproximativ 500 de euro în 2013, 575 de euro în prezent. Slovacii şi cehii au un salariu mediu brut aproape dublu, iar austriecii încasează un salariu de peste şase ori mai mare.
 
Pentru ce economisesc românii
 
Aproximativ 60% din români economisesc în vederea realizării unei investiţii, în vreme ce 40% îşi constituie un fond de rezervă. Mai bine de un sfert din români economisesc regulat, în vreme ce alt sfert pune bani deoparte doar ocazional, arată rezultatele unui sondaj IRSOP, prezentate de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).
 
Acelaşi studiu arată că economiile reprezintă o treime din sursele pentru finanţarea investiţiilor locative planificate (37%), în vreme ce o altă treime este reprezentată de credite, iar o alta de venituri curente. Aproximativ 40% din locuinţele din România (apartament sau casă) din mediul urban necesită reparaţii, iar 52% din acestea sunt urgente, arată datele ABDLR. Datele Asociaţiei arată că 68% din populaţia României intenţionează să realizeze în următorii cinci ani un proiect de îmbunătăţire locativă, în timp ce 60% au planuri pe termen scurt de renovare şi reparaţii pentru locuinţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: