Care au fost domeniile unde angajaţii s-au bucurat de cele mai mari creşteri salariale în 2015

Care au fost domeniile unde angajaţii s-au bucurat de cele mai mari creşteri salariale în 2015

În rafinării şi cocserii se câştigă cel mai mult, iar în turism sunt cele mai mici salarii

Anul trecut, pe fondul scăderii preţurilor şi al majorării salariale în sectorul de stat, puterea de cumpărare a crescut pentru angajaţii din aproape toate domeniile. În aviaţie, sănătate, învăţământ şi administraţia publică salariul mediu real a crescut cu peste 20%.

Ştiri pe aceeaşi temă

În premieră pentru perioada postdecembristă, media generală a preţurilor - rata inflaţiei - a scăzut în 2015 (cu 0,9%) şi, în acelaşi timp, media salariilor a crescut (cu peste 13%), reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cei doi factori au determinat o creştere consistentă a puterii de cumpărare, reflectată în salariul real (majorare ajustată cu inflaţia), în aproape toate sectoarele din economie.

La nivelul câştigului mediu pe economie, care a ajuns în decembrie 2015 la 2.114 lei net, creşterea a fost de 13,2% faţă de decembrie 2014 şi de 10,2% faţă de noiembrie 2015.

Creşterile cele mai mari ale salariului real au fost consemnate, în 2015, în domeniile aviaţie (+36,8%), sănătate (+27,5%), învăţământ (+26,3%) şi administraţie publică (+22,6%).

Scăderi - dar nu accentuate, ci de data aceasta diminuate de inflaţie - au fost înregistrate doar în industria extractivă (-5%) şi în sectorul de producţie a energiei electrice şi termice (-1,2%).

Citiţi mai multe despre cum au crescut salariile în 2015 pe Adevărul Financiar


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările