Bani de la stat pentru panouri solare, din 10 septembrie

Bani de la stat pentru panouri solare, din 10 septembrie

Românii pot solicita bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă, începând cu data de 10 septembrie, ora 10.00, când demarează programul „Casa Verde Fotovoltaice“. Ministrul Mediului a anunţat că sunt fonduri suficiente pentru ca 33.000 de gospodării să beneficieze de acest program.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai precis, românii pot primi 20.000 de lei de la stat pentru a-şi monta acasă panouri fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică, astfel încât să poată şi să vândă excesul de curent produs.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Totul despre înscriere

Toţi cei interesaţi să primească fonduri de la stat pentru panouri solare trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru înscriere, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Pentru obţinerea fondurilor, cei interesaţi trebuie să depună: cerere de finanţare tehnoredactată; copia actului de identitate; extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile pentru imobilul unde vor fi montate panourile; rezultat pentru dreptul de proprietate; dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Dacă documentele sunt conforme cu cerinţele din ghid, iar solicitantul îndeplineşte criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii geografice din care face parte solicitantul.

Sumele alocate regiunilor în cadrul Programului, destinate înscrierii solicitanţilor, sunt următoarele: Regiunea Bucureşti-Ilfov – 80 milioane lei; Regiunea Nord Est – 81,98 milioane lei; Regiunea Sud Est –68,3 milioane lei; Regiunea Sud Muntenia – 72,88 milioane lei; Regiunea Sud Vest – 53,24 milioane lei; Regiunea Vest – 52,2 milioane lei; Regiunea Nord Vest –65,54 milioane lei; Regiunea Centru – 62,88 milioane lei.

AFM a dat asigurări că vor putea accesa programul şi cei cu ipotecă pe locuinţă, în condiţiile în care apăruse temerea că acest lucru nu va fi posibil. „Am găsit o soluţie, se va finanţa şi imobilul care are o ipotecă, cu condiţia ca în perioada de implementare şi monitorizare, care este de şase ani, să nu se schimbe dreptul de proprietate”, a spus preşedintele instituţiei.

Termen-limită pentru instalare

AFM va analiza documentele depuse la momentul înscrierii şi introduse de instalator în aplicaţia informatică şi va publica pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.

În termen de 90 de zile, persoana a cărei cerere a fost aprobată este obligată să comunice la AFM avizul tehnic de racordare (ATR), prin intermediul instalatorului ales. Ulterior, se vor semna contractele de finanţare nerambursabilă.

Beneficiarii finanţării vor avea însă obligaţia să implementeze proiectul în termen de 8 luni de la semnarea contractului. În acest termen, beneficiarul va depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi va încheia cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii.

Este important de menţionat că persoanele interesate să-şi monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani şi să piardă timp pentru obţinerea autorizaţiei de construire întrucât s-a eliminat obligativitatea deţinerii unei astfel de autorizaţii.

Aplicaţie web pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Instrucţiuni de accesare a Programului „Sisteme fotovoltaice” de către persoanele fizice

Instrucţiuni de accesare a Programului „Sisteme fotovoltaice” de către instalatori

CERERE DE FINANŢARE

Lista instalatorilor validaţi în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, care au semnat contractele de finanţare cu AFM

Motive de respingere frecvent întâlnite!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: