Randamentele depozitelor în euro se apropie de zero în UE. Care sunt băncile locale unde încă mai poţi obţine dobânzi de 3-4%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există bănci pe piaţa românească care oferă dobânzi chiar şi de peste 4% FOTO Arhivă Adevărul
Există bănci pe piaţa românească care oferă dobânzi chiar şi de peste 4% FOTO Arhivă Adevărul

Europenii se confruntă cu un „dezastru” al economisirilor, în contextul în care rata inflaţiei depăşeşte în multe state dobânzile oferite de bănci la depozitele în moneda unică. În România, în schimb, cea mai mare dobândă la depozite oferită depăşeşte 4% pe an, dar media este în jur de 2,5%. Cu ce mai rămâne un deponent după ajustarea cu inflaţia, aplicarea impozitului de 16% şi plata comisioanelor de administrare?

Un raport al comisiei de control a bugetului din Parlamentul European a avertizat ca, in urma programelor de asistenta si a operatiunilor de imprumut efectuate de Banca Centrala Europeana, cetatenii din Uniunea Europeana se confrunta cu o erodare fara precedent a economiilor de-o viata, in contextul in care dobanzile la depozite sunt chiar mai mici de 1%, adica in jurul actualei rate a inflatiei.

„Aceasta situatie poate sa atraga un risc atat pentru moneda europeana, cat si pentru UE pe ansamblu", potrivit raportului.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? In primul rand, dobanda de politica monetara din zona euro este la minimul istoric, de 0,25% de o foarte lunga perioada de timp, in timp ce inflatia din zona euro este si ea la minimul istoric, coborand la 0,8% in decembrie.

Un membru al Parlamentului European, citat de The Telegraph, sustine ca BCE jefuieste efectiv cetatenii prin erodarea economiilor in numele dogmei zonei euro.

De altfel, comisia PE mai sus citata a recunoscut ca Banca Centrala Europeana fura "silentios" din economiile cetatenilor.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite