ASF a derulat primul exerciţiu de evaluare a Depozitarului Central. Activitatea societăţii este conformă cu cerinţele Regulamentului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a derulat, în colaborare cu Banca Naţională a României şi cu Banca Centrală Europeană, primul exerciţiu de evaluare a Depozitarului Central S.A., încheiat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit ASF, procesul de evaluare a vizat acordurile, strategiile, procesele şi mecanismele implementate de Depozitarul Central în vederea verificării modului în care sunt respectate cerinţele Regulamentului (UE) şi a regulamentelor delegate.

De asemenea, au fost evaluate riscurile la care Depozitarul ar putea fi expus, precum şi riscurile generate de acesta la adresa funcţionării pieţelor titlurilor de valoare.

”Evaluarea a fost realizată pentru perioada 19 decembrie 2019 – 30 iunie 2020 de către Grupul de lucru înfiinţat în acest scop, compus din specialişti în pieţe secundare şi servicii post-tranzacţionare.”, menţionează Autoritatea de Supraveghere Financiară, adăugând că, derularea primului exerciţiu de examinare şi evaluare anuală a Depozitarului Central S.A., a fost un proces complex care a necesitat expertiză şi alocarea de resurse pentru analizarea procedurilor, proceselor, mecanismelor, acordurilor şi strategiilor implementate de către Depozitarul Central.

Activitatea desfăşurată de Depozitarul Central S.A., este conformă cu cerinţele Regulamentului (UE)

ASF a transmis că, în urma exerciţiului de evaluare, care a avut la bază datele, informaţiile şi documentele furnizate de Depozitarul Central S.A., a rezultat faptul că activitatea desfăşurată de societate este conformă cu cerinţele Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare şi ale reglementărilor delegate, nefiind identificate probleme de natură să afecteze buna desfăşurare a serviciilor oferite de Depozitarul Central S.A.

Cu toate acestea, echipa de evaluare a formulat unele recomandări punctuale în scopul îmbunătăţirii activităţii desfăşurate de Depozitarul Central S.A., recomandări care au termen de implementare 30 iunie 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite