Aproape 2 milioane de turişti străini au vizitat România în primele nouă luni şi au cheltuit, în medie, câte 533 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1,92 milioane de turişti străini au vizitat România în primele nouă luni din acest an şi au cheltuit în total 4,61 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro), ceea ce înseamnă, în medie, 2.397 de lei (533 de euro) pentru fiecare persoană, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai bine de jumătate dintre străinii care au vizitat România în perioada ianuarie-septembrie 2016 au făcut-o pentru afaceri, congrese sau conferinţe. Călătoriile în scop particular, în care sunt incluse vacanţele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale şi sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor şi rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 43,4% din numărul total de turişti străini, din care vacanţele au avut o pondere de 61,3%.

Cea mai mare parte a sumelor cheltuite (53,1%) au fost alocate pentru cazare, 92,7% dintre turişti preferând mic dejunul inclus. Turiştii au mai cheltuit 16,6% din bani în restaurante şi baruri, iar 12,1% au fost pentru cumpărături.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, peste o treime - 38,3% - au fost pentru alimente şi băuturi, iar o treime pentru cadouri şi suveniruri. Turştii străini veniţi cu afaceri au dat 54,9% din banii pe transport către închirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Peste jumătate - 51,5% - dintre turiştii străini veniţi în România şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 30,5% pe cont propriu. Totodată, trei sferturi dintre aceştia au călătorit cu avionul, în timp ce 14,3% au venit cu autoturismele proprii, mai arată statisticile oficiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite