Anul 2021, marcat de concedieri masive. 60.000 de firme din România se vor restructura

0
0
restructurari concedieri

Circa 60.000 de firme se vor afla sub semnul restructurării, în acest an am putea înregistra un nivel al insolvenţelor similar cu cel înregistrat în urmă cu zece ani, se arată într-o anaoliză realizată de Sierra Quadrant.

Aproape 60.000 de firme se vor afla sub semnul restructur─ârii ├«n acest an (insolven┼ú─â, concordat preventiv, faliment, suspendarea activit─â┼úii), pe fondul sc─âderii sprijinului oferit de stat ┼či accesului dificil la liniile de finan┼úare bancar─â, arat─â o analiz─â a Sierra Quadrant, companie de restructurare a afacerilor care estimeaz─â c─â nu este exclus s─â atingem un nivel al insolven┼úelor similar cu cel ├«nregistrat ├«n urm─â cu zece ani.

"2021 va fi anul ├«n care multe companii, ├«n special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite s─â g─âseasc─â solu┼úii pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut. Potrivit Sierra Quadrant, pentru multe dintre ele, chiar ┼či ├«n condi┼úiile revenirii economiei pe linia de plutire, misiunea va fi una cu adev─ârat imposibil─â, iar num─ârul insolven┼úelor va atinge un nivel semnificativ. Anul 2021 a ├«nceput, din p─âcate, cu noi restric┼úii ┼či probleme cauzate de pandemie. Sectoare ├«ntregi din economie sunt ├«n continuare blocate din cauza sc─âderii v├ónz─ârilor ┼či problemelor de aprovizionare (vezi cazul Dacia)", arat─â Sierra Quadrant.

├Än 2020, pe fondul pandemiei, firmele au acumulat datorii, ┼či-au rostogolit crean┼úele. Multe dintre ele au ├«ncercat s─â se reinventeze, ├«ns─â criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comer┼úul tradi┼úional, HoReCa, industria de evenimente etc.

"Multe companii, aflate pe pierdere ├«nainte de criz─â, au primit un ajutor nesperat. Au ┼úinut afacerea ├«n func┼úiune pentru c─â au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din p─âcate, ├«n 2021, sprijinul statului se va diminua treptat ┼či se va axa c─âtre companiile care au poten┼úial, astfel c─â din economie vor disp─ârea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui s─â ├«┼či restructureze afacerile", arat─â analiza Sierra Quadrant.

Sc─âderea num─ârului dosarelor noi de insolven┼ú─â, ├«n 2020, cu 12,72% fa┼ú─â de anul precedent, de la 6.524 ├«n 2019 la 5.694 ├«n 2020, trebuie pus─â, astfel, pe seama facilit─â┼úilor oferite de Guvern ┼či a bloc─ârii activit─â┼úii instan┼úelor.

"În acest an, potrivit estimărilor companiei, nu este exclus să atingem un nivel al insolvenţelor similar cu cel înregistrat în urmă cu 10 ani", spun reprezentanţii companiei.

Compania de restructurare a afacerilor estimeaz─â c─â, ├«n total, aproape 60.000 de firme se vor afla sub semnul restructur─ârii (insolven┼ú─â, concordat preventiv, faliment, suspendarea activit─â┼úii etc.), pe fondul sc─âderii sprijinului oferit de stat ┼či accesului dificil la liniile de finan┼úare bancar─â.

"Experien┼úa noastr─â de 24 de ani ├«n segmentul reorganiz─ârii companiilor ne arat─â c─â, din p─âcate, pentru multe firme moratoriile privind am├ónarea taxelor ┼či impozitelor ┼či suspendarea pl─â┼úii facturilor ┼či leasing-urilor, dincolo de infuzia de lichiditate asociat─â ├«n principal cu cheltuielile salariale, le-au f─âcut mai mult r─âu dec├ót bine. Au salvat locuri de munc─â, au oferit un necesar ajutor social angaja┼úilor, dar din prisma mecanismelor economice, au ├«nr─âut─â┼úit ┼čansele de redresare a firmelor, rostogolind ┼či cresc├ónd datoriile", afirm─â Ovidiu Neac┼ču, asociat coordonator Sierra Quadrant.

├Än 2020, pandemia a afectat ├«n principal firmele mici ┼či mijlocii, slab capitalizate ┼či prost manageriate. Cele mai multe s-au confruntat cu probleme serioase de cash-flow, ├«n condi┼úiile blocajului financiar ┼či al imposibilit─â┼úii de a accesa credite bancare, 4 din 5 IMM-uri fiind nebancabile.

Chiar dacă numărul dosarelor de insolvenţă a fost mai mic, impactul economic a crescut semnificativ.

Cifra de afaceri a companiilor care au deschis insolvenţe anul trecut a atins 1 miliard euro, cu 25% mai mare decât în 2019, iar valoarea activelor implicate se cifrează la 1,6 miliarde euro, cu peste 30% mai mare decât în 2019.

Anul trecut, cele mai multe insolven┼úe au fost ├«n HoReCa, industrie, retail, energie, auto, ├«n Bucure┼čti, Bra┼čov, Cluj, Constan┼úa, Ia┼či, Timi┼čoara.

┬á├Än 2021, Sierra Quadrant estimeaz─â c─â, dincolo de aceste domenii, vor fi afectate de insolven┼úe ┼či domeniile conexe, de la transportul aerian la agricultur─â, auto (piese ┼či subansamble) ┼či┬á turism.

"Prelungirea pandemiei, cre┼čterea infla┼úiei, sc─âderea consumului, accentuarea blocajului financiar, dinamica cursului valutar ┼či, mai ales reducerea ajutorului oferit de stat creeaz─â, ├«n 2021, condi┼úiile unei furtuni perfecte din care prea pu┼úini vor ie┼či la liman", arat─â analiza Sierra Quadrant.

Dincolo de efectele pandemiei, cum peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate, marea problem─â o va reprezenta blocajul financiar, fapt care va afecta puternic cashflow-ul acestora.

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Na┼úional al ├Äntreprinderilor Private Mici ┼či Mijlocii din Rom├ónia, mai mult de jum─âtate din IMM-urile rom├óne┼čti au ├«nt├ómpinat probleme la ├«ncasarea facturilor ├«n 2020.

Durata medie de plată a facturilor a crescut la 120 de zile, faţă de 115 zile în 2019.

58% dintre reprezentanţii companiilor din România, chestionate la finele anului trecut într-un barometru Sierra Quadrant, afirmă că mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni.

Martie, moment decisiv

Pe 31 martie va expira termenul p├ón─â la care firmele vor putea accesa procedurile de e┼čalonare sau amnistie fiscal─â a datoriilor c─âtre stat.

"Luna martie va reprezenta, pentru multe companii, un moment important, ├«n care patronii ┼či/sau ac┼úionarii vor trebui s─â decid─â dac─â mai continu─â afacerile sau ├«nchid por┼úile business-ului", relev─â analiza.

├Än cazul amnistiei pentru dob├ónzi, penalit─â┼úi ┼či accesorii, potrivit OUG nr. 69/2020 ┼či prelungit─â prin OUG 229/2020, contribuabilii vor trebui s─â fac─â dovada achit─ârii obliga┼úiilor fiscale principale restante, p├ón─â la data de 31 martie 2021.

Obliga┼úia include accesoriile restante care nu pot beneficia de amnistia fiscal─â, depunerea tuturor declara┼úiilor fiscale ┼či depunerea cererii de anulare a accesoriilor pentru care se aplic─â procedura amnistiei p├ón─â la data de 31 martie 2021, sub sanc┼úiunea dec─âderii.┬á

Amnistia se aplic─â nu doar pentru obliga┼úiile datorate ANAF, ci ┼či pentru obliga┼úiile bugetare administrate de alte institu┼úii sau autorit─â┼úi publice, cum ar fi Administra┼úia Fondului pentru Mediu (AFM).┬á

"Va fi un moment semnificativ pentru c─â vom vedea c├óte dintre firme ├«┼či vor asuma un plan de restructurare a afacerilor, altfel spus c├óte dintre ele sunt dispuse s─â continue business-ul ├«n 2021", afirm─â anali┼čtii de la Sierra Quadrant.

Dincolo de datoriile la stat, patronii/ac┼úionarii vor trebui s─â ia o decizie, p├«n─â pe 15 martie, ┼či ├«n privin┼úa continu─ârii suspend─ârii ratelor ┼či a leasingurilor, mai cu seam─â c─â acestea au acumulat dob├ónzi ├«n 2020.

"Pentru mul┼úi va fi aproape imposibil s─â mai beneficieze de aceste facilit─â┼úi, ├«n condi┼úiile ├«n care perioada maxim─â de suspendare a ratelor de 9 luni include ┼či perioada pentru care au fost suspendate creditele ├«n 2020, astfel c─â b─âncile vor avea o real─â problem─â cu creditele neperformante", explic─â exper┼úii.

Potrivit datelor CSALB, 560.000 de debitori au beneficiat de moratorii legislative ┼či private p├ón─â acum, adic─â 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.

Mulţi dintre antreprenori au învăţat lecţia crizei iar în ultimele luni au luat măsurile necesare de restructurare, în afara insolvenţei.

"Num─ârul foarte redus de insolven┼úe arat─â, dincolo de efectul pozitiv al m─âsurilor de sus┼úinere, c─â multe dintre companii au c─âutat c─âile alternative pentru a-┼či reorganiza afacerile, tot mai multe apel├ónd la concordatul preventiv. O solu┼úie pe care am promovat-o intens ├«n contextul pandemiei ┼či pe care o vedem drept o solu┼úie optim─â pentru ie┼čirea din criz─â", afirm─â Ovidiu Neac┼ču.

Prin intermediul procedurii de concordat preventiv, firmele afectate de criz─â pot cere creditorilor ┼čansa de a se redresa, evit├ónd astfel procedura reorganiz─ârii judiciare, greoaie ┼či anevoioas─â ┼či care de cele mai multe ori e┼čueaz─â sau nu duce la rezultatul scontat.

Potrivit exper┼úilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru c─â permite acoperirea ├«n timp c├ót mai scurt ┼či ├«n propor┼úie c├ót mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evit─ârii procedurilor de faliment.

├Än plus, debitorul poate cere judec─âtorului sindic suspendarea provizorie a execut─ârilor silite urm├ónd ca acestea s─â se suspende de drept din momentul comunic─ârii hot─âr├órii de constatare a concordatului c─âtre creditorii semnatari, suspendarea curgerii dob├ónzilor, penalit─â┼úilor ┼či a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

Cele mai multe companii care au apelat la concordatul preventiv au fost din sectoare precum servicii, imobiliare, industrie, HORECA ┼či transporturi, ├«n general din sectoarele afectate de restric┼úiile impuse pe fondul pandemiei.

2020 a adus, pe de alt─â parte, o ├«mbun─ât─â┼úire a disciplinei financiare. Datele BNR arat─â c─â b─âncile au refuzat la plat─â cecuri ┼či bilete la ordin de 2,27 miliarde lei, ├«n sc─âdere cu 30% fa┼ú─â de anul precedent.

"├Än pandemie, mul┼úi oameni de afaceri au devenit mai responsabili, mai aten┼úi la dinamica business-ului. Pentru mul┼úi a fost ca un du┼č rece ┼či cred c─â, din aceast─â perspectiv─â, ├«n 2021, lucrurile vor evolua pe o tendin┼ú─â pozitiv─â. Mediul economic se va rarefia, vor disp─ârea multe dintre firmele cu probleme, un lucru bun pentru s─ân─âtatea economic─â a Rom├óniei. Poten┼úialul de revenire economic─â va fi atins doar dac─â, dincolo de reformele absolut necesare din sectorul public, mediul privat ├«┼či va restructura lan┼úurile economice, ├«┼či va adapta activitatea la noua realitate economic─â", a mai declarat Ovidiu Neac┼ču.

├Än cei peste 23 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Rom├ónia, fiind specializat─â ├«n lucr─âri de administrare ┼či lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare ┼či diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solu┼úionate, concomitent cu procedura de insolven┼ú─â: bilan┼ú de mediu, substan┼úe periculoase ├«n proprietate, servitu┼úi neclare ┼či litigii legate de patrimoniu, etc.

Printre dosarele semnificative gestionate ├«n prezent de Sierra Quadrant se afl─â Electrocentrale Bucure┼čti (ELCEN), CET SA Bac─âu, Letea SA Bac─âu, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Naviga┼úie Fluvial─â Giurgiu NAV, Teleferic SA, Rombet SA ┼či GA-Pro-Chemicals.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite