Angajații din Bulgaria, România și Ungaria au cele mai mici salarii din UE

0
0

Costul orar mediu al forţei de muncă în UE era de 28,9 euro în 2020, iar cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în Bulgaria şi România, scrie Eurostat.

România are printre cele mai mici costuri de muncă din UE. Foto Shutterstock
România are printre cele mai mici costuri de muncă din UE. Foto Shutterstock

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în 2020 în Luxemburg (47,7 euro), Danemarca (45,7 euro) şi Belgia (40,5 euro), iar cele mai scăzute în Bulgaria (6,6 euro), România (8,2 euro) şi Ungaria (9,8 euro).

Cel mai ridicat nivel, înregistrat în Luxemburg, este de 7,3 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria, în timp ce în 2016 cel mai ridicat nivel, înregistrat în Danemarca, era de 9,5 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria.

Disparităţile sunt semnificativ mai reduse când vine vorba de costul orar mediu al forţei de muncă exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS). Acest indicator variază de la 11,9 în Bulgaria la 36,1 în Luxemburg. 

INS: În România, costurile cu forța de muncă au crescut simțitor

Față de trimestrul I 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice, a informat INS în luna septembrie din acest an.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învățământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,92%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,88%), respectiv sănătate și asistență socială (2,78%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%. Trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul II 2021 Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,07%), tranzacții imobiliare (17,85%), informații și comunicații (16,75%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15,04%).

Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,60%), administrație publică (6,95%) și sănătate și asistență socială (2,59%).

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri