Afacerile din sănătate și asistență socială au fost cele mai profitabile anul trecut

0
Publicat:

În ciuda contextului economic și geopolitic dificil, există și activități extrem de profitabile, precum cele din sănătate şi asistenţă socială, unde profitul mediu obţinut a fost de 19% în 2022.

Un pat cu roți pe holul unei clinici private
Afacerile din sănătate și asistență socială au înregistrat un profit mediu de 19% anul trecut

Numărul procedurilor de insolvenţă deschise anul trecut a crescut cu 7%, la 6.531, iar pierderile cauzate creditorilor de către companiile insolvente au fost de 4,6 miliarde de lei, potrivit Coface.

Potrivit Coface România, numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.

Reprezentanţii Coface susţin că succedarea pandemiei Covid-19, una dintre cele mai grave din ultimul secol, de războiul declanşat de Rusia în Ucraina a generat o serie de efecte economice negative pe parcursul anului 2022 precum discontinuitatea aprovizionării pentru multe sectoare de activitate, scumpirea hidrocarburilor, cerealelor sau a materialelor de construcţii, inflaţie de două cifre în multe ţări europene şi adâncirea deficitelor fiscale, precum şi a celor externe (comercial şi de cont curent).

Potrivit sursei citate, niciodată diferenţa dintre inflaţia generală şi inflaţia percepută de către populaţie nu a fost atât de mare, în condiţiile în care inflaţia percepută de populaţie a fluctuat între 25%-30% pe parcursul anului 2022.

Ritmul de creştere a preţurilor a depăşit dinamica salariului mediu la nivel naţional erodând puterea de cumpărare. În acest context, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat o decelerare continuă pe parcursul anului 2022, avansul anual scăzând de la aproape 10% în luna ianuarie, până aproape de 2%-3% la finalul anului. Totodată, salariul mediu a crescut cu 13%, iar numărul şomerilor din economie a scăzut cu 5%.

Contextul economic și geopolitic a pus presiune pe afaceri în 2022

În 2022 veniturile publice curente au reprezentat 28,6% în România, în condiţiile în care media europeană a fost aproape 40%. Veniturile din impozitul pe salarii, venit şi contribuţiile sociale în 2021 au fost de 155 miliarde lei, acestea crescând la 172 miliarde de lei pe parcursul anului 2022. Pe de altă parte, cheltuielile publice au crescut cu 18%, de la 427 miliarde de lei în 2021 la 503 miliarde de lei în 2022, precizează sursa citată.

"Anul trecut a fost marcat de un context economic şi geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice de la aproape 6% în 2021, la circa 4% în 2022. În ciuda evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business. Iar situaţia insolvenţelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale", a declarat Alina Popa, country manager Coface România.

Construcțiile și comerțul cu amănuntul au fost sectoarele cele mai afectate

Primele 3 sectoare în funcţie de numărul companiilor intrate în insolvenţă sunt Construcţii (1.342), Comerţ cu amănuntul (858) şi Comerţ cu ridicata şi distribuţie (807) şi păstrează o concentrare de aproximativ 46% din totalul numărului de insolvenţe înregistrate în 2022. Dintre acestea, creşterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedură de insolvenţă a fost înregistrată în sectorul construcţiilor (+20% versus 2021), care deţine cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvenţe (21%).

Chiar dacă în ultimii 3 ani au fost raportate cele mai mici valori ale numărului de companii intrate în insolvenţă din ultimul deceniu, trendul crescător poate indica faptul că perioada marcată de efectele COVID-19, când Guvernul României a sprijinit companiile prin diverse scheme de finanţare, iar lichiditatea în piaţă a fost mare, a luat sfârşit. Trebuie menţionat de asemenea că aproximativ 60% dintre companiile intrate în insolvenţă în anul 2022 au fost înfiinţate înainte de anul 2016, subliniază compania.

Valoarea totală refuzată la plată a fost de 1,56 miliarde de lei

Conform datelor furnizate de către Banca Naţională a României prin publicarea lor de către CIP , în 2022 au fost refuzate la plată 28.814 de instrumente de plată, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Cu toate acestea valoarea totală refuzată la plată în 2022 a crescut cu 26%, până la 1,56 miliarde de lei.

"Inflaţia şi dobânzile, atât cele pentru populaţie, companii cât şi cele aferente titlurilor de stat, au atins maximumul ultimului deceniu. Perioada banilor ieftini a apus, consumul din retail frânează puternic, venitul disponibil al multor gospodării este diminuat, ceea ce nu stimulează creditarea şi investiţiile private. În acest context, este normal să vedem creşterea insolvenţelor şi deteriorarea comportamentului de plată în rândul companiilor, trend care va continua cel mai probabil pe întreg parcursul anului curent. Pe de altă parte, ne bucurăm să vedem creşterea numărului startup-urilor la maximumul ultimului deceniu, deşi aceasta poate duce şi la amplificarea concurenţei şi reducerea marjelor de profit. Toate aceste provocări pot fi depăşite repede şi cu efecte negative atenuate numai cu ajutorul investiţiilor, atât din fondurile publice, cât şi prin programele naţionale sau cele disponibile prin PNRR, oportunităţi pe care sectorul public şi privat din România trebuie să le exploateze la maximum", a adăugat Iancu Guda, services director Coface România.

131.328 companii şi-au încetat activitatea

Pe parcursul anului 2022 un număr total de 131.328 companii şi-au încetat activitatea, în creştere cu 12% faţă de anul anterior. În acelaşi timp, au fost înmatriculate 156.903 companii dintre care 117.013 SRL, în creştere cu 14% faţă de anul anterior. Acestea sunt cele mai mari valori înregistrate în ultimul deceniu, reducând astfel raportul dintre numărul firmelor care îşi întrerup activitatea şi cel al SRL-urilor noi înmatriculate aproape de 1, comparativ cu media de 2,1 din ultimii 10 ani.

Cele mai multe startup-uri sunt înfiinţate în sectoarele care au deja cele mai multe companii active, ceea ce reflectă o preferinţă a populaţiei pentru anumite tipuri de activităţi. Spre exemplu, 62% dintre companiile active în România îşi desfăşoară activitatea în Comerţ (retail şi distribuţie), Construcţii, Transporturi şi Diferite servicii prestate companiilor (externalizare), sectoare care concentrează în acelaşi timp 55% dintre companiile nou înfiinţate pe parcursul anului 2022.

Se observă o scădere graduală a interesului pentru zona de Comerţ (retail + distribuţie), ponderea în rândul startup-urilor iniţiate în 2021 fiind de 23%, pentru ca în 2022 să scadă la 19%. În schimb, sectorul IT atrage din ce în ce mai multe companii nou înfiinţate, ponderea în rândul startup-urilor crescând de la 6% în 2021 până la 8% pe parcursul anului 2022.

Afacerile din sănătate și asistență socială sunt cele mai profitabile

Pe de altă parte, există sectoare extrem de atractive din perspectiva marjelor de profit, unde numărul afacerilor noi rămâne în continuare destul de scăzut. Spre exemplu, în sănătate şi asistenţă socială profitul mediu obţinut de companiile active în România este de 19%, de 2,5 ori peste media înregistrată la nivel naţional, dar numai 4%-5% dintre noile afaceri sunt înregistrate pe aceste ramuri de activitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sectorul agricol, unde profitul mediu raportat pentru anul 2021 se ridică la 14%, dar numai 2% dintre noile afaceri înregistrate pe parcursul anului 2022 au fost atrase de acest sector.

În prezentul studiu, au fost considerate insolvenţele nou deschise, în baza datelor publicate de BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvenţă). De exemplu, toate firmele cu proceduri de insolvenţă deschise pe parcursul anului 2022 (conform BPI) şi care nu figurează ca fiind în funcţiune la începutul anului 2023 (conform ONRC), au fost considerate ca fiind insolvenţe nou deschise pe parcursul anului trecut. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite