Unde s-a deschis prima fermă regenerativă din România

Unde s-a deschis prima fermă regenerativă din România

Ferma are 60.000 mp, va cultiva legume şi fructe în sistem regenerativ organic şi va conţine solarii şi tunele, sistem de colectare şi tratare a apelor gri, sere pentru răsaduri ecologice şi o livadă mixtă intercalată, aplicând tehnici şi principii din permacultură şi agricultura regenerativă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Studiile arată că acest nou tip de agricultură contribuie la diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului în sol, în timp ce oferă produse sănătoase şi susţine dezvoltarea unui viitor sustenabil.
Institutul de Cercetare în Permacultură din România şi Kaufland România lansează proiectul Sol şi Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Producţie şi Educaţie în Agricultură Regenerativă din România. 
 
Aflată în localitatea Vlădeni din judeţul Dâmboviţa, ferma cercetează şi dezvoltă modelul de producţie regenerativ, oferind programe de educaţie şi formare profesională pentru fermierii aflaţi la început de drum, care vor să adopte acest tip de agricultură.
 
Dezvoltarea fermei a fost posibilă în urma unei investiţii de 150.000 de euro a companiei Kaufland România.
Sol şi Suflet utilizează tehnici şi strategii inovatoare de creştere a fertilităţii solului, maximizare a producţiei şi creştere a eficienţei muncii, cum ar fi cultivarea minimală şi activarea microbiologiei solului, legumicultură biointensivă, keyline design, design de permacultură, etc. Vor fi cultivate aproximativ două sute de soiuri de legume, verdeţuri, plante aromatice şi medicinale, produse crescute în sistem regenerativ organic, care vor fi disponible chiar din această primăvară.
 
 Incubator pentru tineri fermieri
 
Sol şi Suflet este şi un centru educaţional rezidenţial, menit să instruiască tinerii interesaţi să îşi deschidă propriile ferme regenerative. Completând un decalaj instituţional în sprijinul proiectelor emergente de agricultură la scară mică, Fermele Incubator sunt instrumente noi care permit potenţialilor fermieri să acumuleze experienţă practică într-un context real de business şi mentorat. 
 
Incubatorul are forma unui program de internship plătit rezidenţial, pe o perioadă de 6 luni. În paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri şi ateliere practice. Cei interesaţi se pot înscrie pe website-ul fermei.
 
Site-ul fermei va găzdui Librăria de Resurse, o colecţie de materiale educative video despre agricultura regenerativă, distribuit Open-Source. 
 
 „După 4 ani de parteneriat în care am format prima reţea naţională de grădini urbane comunitare, Kaufland România continuă parteneriatul strategic cu ICPR pentru a pune bazele fermei regenerative. Pornim astăzi, cu mare entuziasm, un proiect inovator – Sol şi Suflet – un centru educaţional ce îşi propune să formeze noile generaţii de fermieri şi să promoveze un standard pentru agricultura sustenabilă în România”,  declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
 
Agricultura regenerativă e agricultura viitorului
 
La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, foloseşte 70% din resursele de apă potabilă ale lumii şi cauzează 78% din poluarea şi eutrofizarea apelor. Studiile arată că agricultura convenţională are impact negativ asupra schimbărilor climatice, generează pierderea biodiversităţii, degradarea terenurilor şi inechitatea socială.
 
Agricultura regenerativă schimbă paradigma producţiei de hrană şi propune soluţii holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic şi social: acordă o atenţie sporită sănătăţii şi fertilităţii solului, susţine diversitatea speciilor, îmbunătăţeşte calitatea vieţii fermierilor şi asigură bunăstarea animalelor. 
În România, lipsa programelor educaţionale legate de agricultura regenerativă, precum şi barierele legislative şi birocratice de care se lovesc potenţialii noi fermieri, pot fi remediate de ferme incubator ca Sol şi Suflet, care au capacitatea de a susţine o nouă generaţie de agricultori  şi contribuie la răspândirea unui model de producţie agricolă replicabil, scalabil, modular, la scară mare.
 
„Vrem să reinventăm modul în care se face agricultura, ştim că este posibil să producem hrană sănătoasă, de calitate, şi să generăm profit pentru fermieri în timp ce creştem continuu fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea, sechestrăm carbon atmosferic în sol şi îmbunătăţim calitatea vieţii fermierilor.” declară Ionuţ Bădică, Preşedinte ICPR.
 
FERMA ÎN CIFRE
 
Ferma este localizată la 20 km Vest de Ploieşti, în localitatea Vlădeni din judeţul Dâmboviţa, pe un teren de 6 hectare protejat de pădure şi râul Proviţa, în vecinătatea rezervaţiei de zimbri Neagra, care va conţine:
 
10.000 mp de legume cultivate în câmp în sistem biointensiv
10.000 mp de cultură mare
5000 mp păşune în sistem holistic management
2500 mp spaţiu protejat (solarii şi tunele Caterpillar)
300 mp seră pentru producţie de răsaduri ecologice
4000 mp perdea forestieră de protecţie
350 mp de hală agricolă multifuncţională
Sistem de colectare şi tratare a apelor gri
Centru Educaţional Rezidenţial şi spaţiu de evenimente
1000 mp zonă de camping
1000 mp de iaz destinat colectării apei pentru irigaţii
7000 mp de livadă mixtă intercalată
200 mp de iaz pentru tratarea biologică a apelor pluviale
Puteţi afla mai multe detalii pe website, Facebook şi în videoclipul de prezentare al proiectului.
 
Institutul de Cercetare în Permacultură din România este o reţea de profesionişti şi antreprenori din diverse domenii profesionale care dezvoltă şi sprijină proiecte eco-sociale etice în România. Susţinem practica permaculturii dintr-o perspectivă multidisciplinară prin cercetare, consultanţă, mentorat, educaţie şi implementare de proiecte regenerative cu impact pozitiv asupra mediului şi al comunităţii.
 
Kaufland România se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 ţări, 132.000 de angajaţi şi o reţea de 141 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland.
 
Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenţa”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
 
Kaufland angajează persoane cu dizabilităţi la nivel naţional. Cei interesaţi pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro - unde este disponibilă lista posturilor vacante, prin e-mail la cariere@kaufland.ro sau la numărul de telefon 021.9132
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările