Să faci afaceri în România e din ce în ce mai greu. Pe ce loc ne-a clasat Banca Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a coborât în clasamentul uşurinţei cu care faci afaceri, realizat de Banca Mondială, care ne-a clasat pe locul 52 în acest an, faţă de locul 45 pe care ne situam anul trecut, din cauza birocraţiei cu care se confruntă anteprenorii.

Raportul „Doing Business 2019” arată că scorul României s-a redus cu 0,53 de puncte, la 72,30 puncte, ţara noastră urmând tendinţa din Europa Centrală şi de Est (ECE), în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri.

„România a făcut mai dificilă începerea unei afaceri prin introducerea criteriilor de evaluare a riscului fiscal la depunerea solicitărilor de plătitor de taxă pe valoarea adăugată (TVA), mărind astfel timpul necesar pentru înregistrarea ca plătitor de TVA”, se menţionează în „Doing Business 2019”.

Mai exact, în România îţi ia 35 de zile să înfiinţezi o afacere, aproape o triplare a timpului necesar anul trecut, când îţi trebuiau doar 12 zile să pui la punct afacerea. Acest lucru se întâmplă totuşi în contextul în care numărul de proceduri a rămas acelaşi, de şase, iar costurile sunt neschimbate. Drept urmare, România a coborât pe locul 111 de pe locul 64, în ceea ce priveşte începerea unui business, obţinând un scor de 83,90, anul acesta, mai mic decât cel de 89,67, înregistrat în anul precedent.

De asemenea, în ţara noastră îţi ia circa jumătate de an, respectiv 174 de zile să îţi pui curent, ţinând cont că ai de trecut prin 9 proceduri. Şi aici am scăzut în clasament, de la locul 147 la locul 154. Este aşadar dificil să obţii toate autorizaţiilor pentru instalarea electricităţii.

În schimb, ţara noastră a urcat pe locul 146, de pe 150, în ceea ce priveşte obţinerea tuturor autorizaţiilor de construire.

De asemenea, la indicele de înregistrare a proprietăţii, România a urcat o poziţie, până pe 44, faţă de 45 în anul anterior, datorită obţinerii unui scor de 74,96, comparativ cu 74,70, în anul precedent.

Raportul „Doing Business 2019” cuprinde 190 de ţări, primele trei ţări fiind în aceeaşi ordine precum anul trecut: Noua Zeelandă (1), Singapore (2) şi Danemarca (3). În schimb, Hong Kong a urcat pe locul 4, depăşind Coreea de Sud, care a coborât pe locul 5.

În plus, Georgia a urcat pe locul 6, de pe locul 9, anul trecut, surclasând Norvegia, care a urcat o poziţie, până pe locul 7.

În schimb, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au căzut fiecare câte două locuri, până pe locul 8, respectiv 9. Macedonia a reuşit să ocupe ultimul loc al Top 10, urcând de pe locul 11.

Din regiune, România a fost depăşită în acest an de Polonia (33, în scădere de pe 27), Cehia (35, în scădere de pe 30), Slovacia (42, în scădere de pe 39), Republica Moldova (47, faţă de 44), Serbia (48, faţă de 43). În schimb, ţara noastră s-a clasat înaintea Ungariei (53, faţă de 48), Croaţiei (58, comparativ cu 51) şi Bulgariei (59, faţă de 50).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite