RADIOCOM a semnat contractul pentru furnizarea echipamentelor pentru implementarea televiziunii digitale terestre în România

RADIOCOM a semnat contractul pentru furnizarea echipamentelor pentru implementarea televiziunii digitale terestre în România

Staţia RADIOCOM din Munţii Bucegi / Releul Coştila Foto Facebook.com / Radiocom

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM),  aflată în portofoliul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a semnat vineri, 22 februarie, contractul pentru furnizarea echipamentelor de emisie necesare implementării reţelei naţionale a Multiplexului 1 pe care vor fi transmise în format digital şi gratuit posturile publice de televiziune.

Contractul este în valoare de 59.371.706 lei fără TVA şi reprezintă prima achiziţie în cadrul proiectului de implementare a televiziunii digitale terestre. Finanţarea întregului proiect este asigurată atât din surse externe – Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Alpha Bank România, cât şi din surse proprii ale RADIOCOM.

Proiectul de televiziune digitală terestră va fi implementat prin instalarea de echipamente în 228 de staţii de difuzare şi va permite recepţia gratuită (free-to-air), în format DVB-T2, cu receptoare compatibile (televizoare cu receptor compatibil încorporat sau receptor separat conectat la un televizor clasic) a programelor TVR ( TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD şi posturile regionale) de către aproximativ 94% din populaţia ţării.

„Semnarea acestui contract marchează practic startul implementării digitalizării efective a televiziunii terestre în România, ceea ce reprezintă un beneficiu major pentru consumatori pentru că oferă posibilitatea accesului la servicii de calitate superioară, atât imagine, cât şi sunet. Totodată, implementarea televiziunii digitale terestre la nivel naţional reprezintă pentru RADIOCOM o nouă etapă de modernizare din punct de vedere al creşterii competitivităţii şi diversificării serviciilor de broadcasting”, a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, potrivit unui comunicat transmis de RADIOCOM.

RADIOCOM este operatorul naţional care asigură, conform licenţei, preluarea, transportul şi difuzarea programelor publice de televiziune (posturile TVR) în format digital terestru, începând din 17.06.2015, printr-o soluţie tranzitorie, după ce România şi-a îndeplinit obligaţia de a opri emisiile TV în format analogic.

În acest moment, emisia digitală terestră posturilor TVR este realizată de RADIOCOM folosind o parte din echipamentele utilizate în trecut pentru retransmisia postului TVR 2 în format analogic, care au fost upgradate, folosind o soluţie provizorie, astfel încât să poată emite în format digital.

Trecerea la standardul de televiziune digitală terestră (DVB-T2) a eliberat o parte din spectrul de frecvenţe şi permite o utilizare mai eficientă a spectrului de frecvenţe radio disponibile, tehnologia digitalaă permiţănd transmiterea mai multor posturi TV pe o singură frecvenţă, la calitate mult mai bună comparativ cu standardul analogic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările