Start pentru programul Kogălniceanu: credite cu dobândă subvenţionată total şi garanţii de stat. Care sunt condiţiile pentru IMM-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin programul guvernamental Kogălniceanu, IMM-urile pot contracta credite cu dobânda subvenţionată total de stat şi cu garanţii guvernamentale de până la 80% FOTO SHUTTERSTOCK
Prin programul guvernamental Kogălniceanu, IMM-urile pot contracta credite cu dobânda subvenţionată total de stat şi cu garanţii guvernamentale de până la 80% FOTO SHUTTERSTOCK

Mâine dimineaţă, începând cu ora 10.00, se dă startul unei noi etape a programului guvernamental Mihail Kogălniceanu, astfel că întreprinderile mici şi mijlocii care au nevoie de finanţare pot aplica pentru obţinerea unui credit de până la 400.000 de lei, cu dobândă subvenţionată de stat şi cu garanţii de stat de până la 80%.

Faţă de etapele precedente ale programului guvernamental, cea din 2013 a suferit unele modificări, iar acestea sunt în sprijinul IMM-urilor. Conform noilor prevederi, valoarea maximă a creditului pe care o IMM îl poate accesa pe an a fost majorată. Concret, suma a crescut de la 125.000 de lei la 400.000 de lei/IMM/an. Astfel, creşte şi valoarea garanţiei creditului (garanţia acordată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii - FNGCIMM). Fondul va garanta maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 de lei din din valoarea creditului, până acum suma maximă fiind 100.000 de lei.

Facilităţile programului

1. dobânda total subvenţionată - subvenţia acordată IMM-urilor de la bugetul de stat de către Ministerul Economiei, în proporţie de 100% pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordată.

2. garanţii în numele şi în contul statului acordate de FNGCIMM, în calitate de mandatar al Ministerului Finanţelor Publice, pentru creditele contractate de beneficiarii eligibili care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit. Garanţia în numele şi în contul statului se acordă numai în situaţia în care beneficiarul programului nu dispune de garanţii suficiente pentru accesarea liniei de credit.

Care este bugetul

Cuantumul subvenţiei pentru anul 2013 este de 16,115 milioane de lei, iar plafonul de garanţii se ridică la 300 de milioane de lei. Linia de credit, care se acordă pentru o perioadă de maximum un an, dar cu posibilitate de prelungire, nu trebuie să depăşească 30% din cifra de afaceri a întreprinderii. 

„Subvenţiile se acordă în limita bugetului anual alocat. După epuizarea bugetului anual alocat se pot acorda numai facilităţi de garantare în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, denumit în continuare program, pentru noi beneficiari şi pentru prelungirile liniilor de credit“, se precizează în Ghidul aplicantului în cadrul programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii. 

Cui se acordă creditele 

Pot accesa credite prin programul Kogălniceanu întreprinderile mici şi mijlocii care nu se află în litigiu, în calitate de pârâţi, cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi instituţia de credit parteneră, suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat într-o perioadă de trei ani fiscali, luând în calcul inclusiv ajutorul acordat în baza programului, nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 euro în cazul I.M.M.-urilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier, nu figurează cu credite restante în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare şi  împotriva lor nu s-a deschis procedura insolvenţei. De asemenea, IMM-ul trebuie să aibă minimum 2 ani de activitate consecutivi. 

Cine nu poate participa la program

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului, IMM-urile care desfăşoară activităţi din sectorul/domeniul:

- intermedieri financiare şi asigurări (intermediere monetară; activităţi ale holdingurilor, fonduri mutuale şi alte entităţi financiare similare, alte activităţi de intermedieri financiare, exclusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii, activităţi de asigurări; activităţi de administrare a fondurilor)

- tranzacţii imobiliare (cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii; închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate; activităţi imobiliare pe bază de comision sau contract)

- activităţi de jocuri de noroc şi pariuri;

    

- producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

- activităţi de închiriere şi leasing:

- activităţi de investigare şi protecţie:

Pentru ce se acordă finanţarea

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru:

- cheltuieli privind aprovizionarea, producţia, desfacerea;

- cheltuieli privind executarea de lucrări şi/sau prestarea de servicii;

- cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor;

- alte tipuri de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii curente;

- cheltuieli cu salariile şi alte cheltuieli asimilate;

- plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat

- alte costuri de operare

Băncile care acordă credite în cadrul programului Kogălniceanu

Instituţiile de credit selecţionate au calitatea de agenţie de implementare a ajutoarelor acordate: Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, CEC BANK, Garanti Bank, OTP Bank România S.A.,  Pro Credit Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Comercială Română, Piraeus Bank şi Libra Internet Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite