Parlamentul aduce modificări la legea insolvenţei. O prevedere controversată a fost eliminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolventa 2

Noua lege a insolvenţei, intrată recent în vigoare, începe deja să sufere modificări. Senatorii au eliminat, joi, o prevedere controversată, contestată deja de specialiştii din domeniul insolvenţei.

Senatul a votat joi eliminarea unei prevederi din ordonanţa de urgenţă 88/2018 privind legea insolvenţei, care prevedea că unei companii îi este interzisă intrarea în insolvenţă, dacă deţine o creanţă bugetară mai mare de 50% din totalul creanţelor.

Conform Legii insolvenţei, în forma în vigoare acum, „când cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă este introdusă de debitor, cuantumul creanţelor bugetare trebuie să fie mai mic de 50% din totalul declarat al creanţelor debitorului”. Aceasta este prevederea pentru care senatorii au votat ieri să fie eliminată.

Senatorii susţin că acest prag este discriminatoriu, împiedică intrarea în insolvenţă a firmelor şi trebuie eliminat, deoarece nu face decât să creeze probleme în lanţ. „„Prin impunerea unui prag pentru depunerea cererii de intrare în insolvenţă (creanţe bugetare de sub 50% din valoarea totală a creanţelor) se perpetuează starea de dificultate a societăţilor în cauză, iar debitorii nu vor mai fi obligaţi să îşi depună o cerere de deschidere a procedurii, continuând starea de insolvenţă, care va atrage implicit şi insolvenţa altor furnizori, clienţi”, îşi motivează senatorii decizia, scrie avocatnet.ro.

Această modificare trebuie adoptată însă şi de Camera Deputaţilor, pentru a putea intra în vigoare.

Specialiştii criticau prevederea                                                  

Guvernul a adoptat la finalul lunii septembrie, printr-o ordonanţă de urgenţă, mai multe modificări la legea insolvenţei. Specialiştii din domeniu au criticat în special prevederea privind procentul creanţelor bugetare în totalul creanţelor.

Vasile Godîncă-Herlea, CEO al CITR, companie specializată în procedura insolvenţei, spunea că „partea de intrare în insolvenţă condiţionată este contraproductivă”. „Dacă am dificultăţi, de ce să nu intru în insolvenţă? Pentru că păstrezi un bolnav în continuare în economie. El este în continuare în insolvenţă, are pasivul foarte mare. Dacă are la stat mai mult de 50% din datorii, nu-şi poate cere insolvenţa şi rămâne în continuare o societate activă, viabilă, putând contamina în continuare alte business-uri. Acesta este cel mai mare pericol”, explica CEO-ul CITR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite