Fondul Proprietatea a avut pierderi de 848,6 milioane lei în primul semestru

Fondul Proprietatea a avut pierderi de 848,6 milioane lei în primul semestru

Fondul Proprietatea anunţă că a înregistrat pierderi de 848,6 milioane lei în primul semestru al anului, faţă de un profit net de 1,68 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit reprezentanţilor, preţul acţiunii a avut o performanţă foarte bună în primele două luni ale anului, atingând un nivel record de 1,3800 lei pe acţiune în data de 14 februarie 2020.

Totuşi, impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra activităţii economice şi pieţelor globale de capital a determinat o scădere semnificativă a performanţei Fondului în martie. În al doilea trimestru al anului pieţele financiare au început să îşi revină, iar Fondul a urmat acest trend. Prin urmare, preţul acţiunii la sfârşitul lunii iunie 2020 a fost cu 13,5% mai mare decât la sfârşitul lunii martie 2020, şi cu 4,1% mai mare decât la sfârşitul lunii decembrie 2019.

Fondul afirmă că performanţa cumulată a VAN/acţiune a Fondului continuă să fie foarte solidă, înregistrând în primele şase luni ale anului o creştere de 122,45% de la înfiinţarea Fondului. La sfârşitul lunii iunie 2020, VAN a Fondului a fost de 10,14 miliarde lei(2,35 miliarde dolari), iar VAN/ acţiune a ajuns la 1,5622 lei.

În ceea ce priveşte atribuirea performanţei VAN în primele 6 luni ale anului, principalii contributori dintre companiile din portofoliul Fondului au fost Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romaero. Principalii detractori ai perioadei au fost OMV Petrom, Aeroporturile Bucureşti, Engie şi Salrom.

Rezultatele neauditate ale Fondului în conformitate cu IFRS pentru cele şase luni încheiate la 30 iunie 2020 reprezintă o pierdere de 848,6 milioane lei. Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată a fost pierderea netă nerealizată aferentă participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 1.960,9 milioane lei generată de OMV Petrom SA ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul primului semestru al anului 2020 (impact total de 696,6 milioane Lei, scădere a preţului acţiunii de 27,5%) şi de scăderea de 1.264,4 milioane lei a valorii participaţiilor nelistate din portofoliu ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal CN Aeroporturi Bucureşti SA, companiile E-Distribuţie şi Hidroelectrica SA). Acest impact a fost parţial compensat de venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu de 1.151,2 milioane lei înregistrat în cursul perioadei.

Veniturile din dividende au provenit în principal de la companiile E-Distribuţie (dividend special de 522,9 milioane lei), Hidroelectrica SA (399,5 milioane lei), OMV Petrom SA (175,6 milioane lei) şi Nuclearelectrica SA (34,9 milioane lei).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările