Eurobank Ergasias va fi naţionalizată, Bancpost intră sub controlul statului elen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca elenă Eurobank Ergasias intenţionează să ceară recapitalizarea de către Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, trecând astfel în proprietate publică, după ce nu a reuşit să găsească investitori privaţi, astfel că filiala din România, Bancpost, va intra sub controlul statul elen.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară va acoperi suma de 5,8 miliarde de euro de care Eurobank are nevoie pentru a întruni criteriile de sustenabilitate, potrivit cotidianului elen „Kathimerini“, citat de Mediafax. Fondul ar putea derula procesul de recapitalizare începând chiar de săptămâna următoare, după o adunare generală a acţionarilor băncii.

Eurobank ar putea deveni, astfel, prima insituţie de credit sistemică din Grecia care va fi complet recapitalizată, potrivit unui anunţ al băncii. Decizia recapitalizării imediate este cea mai bună variantă, întrucât a fost tehnic imposibil băncii să găsească investitori privaţi care să participe la majorarea de capital într-un interval scurt de timp, după suspendarea fuziunii cu National Bank of Greece.

Statul elen discută cu Troica creditorilor internaţionali ai Greciei, UE, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE), privind eventuala vânzare a băncilor care vor fi naţionalizate în procesul de recapitalizare. Troica vrea trecerea băncilor cât mai repede sub control privat, în timp ce statul elen vrea să evite impunerea unui termen limită până la care să găsească cumpărători.

Necesarul de capital al băncilor greceşti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank şi 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.

EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a înregistrat anul trecut în România pierderi de 35,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 25,1 milioane de euro în 2011.

Activele EFG Eurobank totalizau la sfârşitul anului trecut 4,09 miliarde de euro, sub nivelul de 4,15 miliarde euro la sfârşitul primelor nouă luni şi 4,54 miliarde de euro în decembrie 2011.

Soldul de credite al EFG în România era la 31 decembrie 2012 de 2,95 miliarde de euro, sub cel de 3,1 miliarde de euro la sfârşitul primelor nouă luni. În decembrie 2011, soldul creditelor EFG a fost de 3,22 miliarde de euro.

EFG avea la 31 decembrie un portofoliu de depozite în valoare de 1,74 miliarde de euro, în creştere de la 1,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie. La finele lui 2011, portofoliul depozitelor era de 1,8 miliarde de euro.

National Bank of Greece şi Eurobank au negociat o fuziune până la începutul acestei luni, când operaţiunile, destul de avansate, au fost suspendate, ca urmare hotărârii băncii centrale a Greciei ca cele două instituţii de credit să-şi deruleze separat procesele de recapitalizare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite