Energia electrică, vândută la preţ reglementat de la 1 ianuarie. Producătorii pot obţine un profit de maxim 5%

Energia electrică, vândută la preţ reglementat de la 1 ianuarie. Producătorii pot obţine un profit de maxim 5%

Ordinele ANRE intră în vigoare începând cu data de 12 decembrie. FOTO Adevărul

Autoritatea de Reglementare a Energiei (ANRE) a emis două proiecte prin care dereglmenetează piaţa energiei electrice, obligând Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să vândă cea mai mare parte din energia produsă la preţ reglementat, la care poate adăuga un maximum de 5% profit, scrie economica.net

Ştiri pe aceeaşi temă

“Perioadele de aplicare (a preţurilor reglementate-n.red.) sunt următoarele: - prima perioadă de aplicare 01.01.2020 – 30.06.2020; - a doua perioadă de aplicare 01.07.2020 – 31.12.2020”, se arată în proiecte.
 
Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt obligate de ANRE să vândă până la 65% din energia electrică produsă în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020 la preţ reglementat, de cost plus profit de 5%, energie care va fi vândută ulterior de Furnizorii de Ultimă Instanţă populaţiei alimentate în regim reglementat”, se arată în documentul citat de economica.net.
 
Ordinele ANRE intră în vigoare începând cu data de mâine, 12 decembrie.

“Obligaţiile de vânzare şi cantităţile maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate prevăzute la alin. (1) sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate conform prezentei metodologii: a) pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri nuclearelectrice şi/sau hidroelectrice dispecerizabile; b) pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; c) pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoenergetice şi cu motoare cu ardere internă, altele decât cele pe bază de biomasă care beneficiază de schema de sprijin cu certificate verzi şi cele care se încadrează în prevederile lit. a) şi b)”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările