ELCEN se divizează în trei pentru a fuziona cu RADET. Apare Electrocentrale Titan, un nou producător de electricitate, deţinut parţial de Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET Sud este cea mai mare termocentrală deţinută de ELCEN, cu o capacitate instalată de 550 MW
CET Sud este cea mai mare termocentrală deţinută de ELCEN, cu o capacitate instalată de 550 MW

ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, se va diviza şi va transfera părţi din patrimoniu către două societăţi nou înfiinţate, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan. Ulterior, ELCEN va fuziona cu RADET şi va trece în subordinea autorităţilor locale. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu societatea din Constanţa.

Operaţiunea vizează restructurarea şi eficientizarea activităţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), proiectul de divizare fiind publicat miercuri în Monitorul Oficial.

„Divizarea va fi urmată de transferul integral al acţiunilor Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa în portofoliul autorităţilor locale. Pe agendă se mai află fuziunea cu RADET, odată ce Regia Autonomă se va transforma în societate comercială. În urma fuziunii, vom avea un punct comun privind strategia de dezvoltare a SACET-urilor, urmărind creşterea eficienţei şi optimizarea costurilor, ţinând cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor finali. În acelaşi timp, SACET-urile vor putea să dezvolte strategii comerciale de fidelizare a consumatorilor racordaţi la sistem, precum şi de reconectare a celor care au luat decizia de a folosi centrale proprii, pe gaz natural“, a declarat, într-un comunicat, Gabriel Ignat, directorul geneal al ELCEN.

În urma divizării, ELCEN va deţine în continuare CET Vest, CET Sud, CET Grozăveşti, CET Progresu şi Uzina de Reparaţii, precum şi alte bunuri/active care nu vor fi alocate noilor societăţi.

Electrocentrale Constanţa va avea în portofoliu Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri.

Electrocentrale Titan, deţinut de Electrocentrale Grup

În fine, Electrocentrale Titan va deţine termocentralele Titan şi Fântânele, dar şi o serie de alte active.

În total, activele ELCEN valorează acum 3,53 miliarde de lei, din care se activele care vor trece în subordinea lui Radu Mazăre au o valoare de 139,8 milioane de lei, în vreme ce Electrocentrale Titan ar valora 270 de milioane de lei. Iniţial, Departamentul pentru Energie va avea 100% din ELCEN şi Electrocentrale Constanţa. Însă acţionariatul pentru Electrocentrale Titan va fi compus din Romgaz (29,5%) şi Electrocentrale Grup (70,46%). 

Electrocentrale Grup a fost înfiinţată prin preluarea de la Termoelectrica a unor active viabile, cu excepţia Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Mintia şi Electrocentrale Paroşeni. Activele în cauză sunt o serie de termocentrale, precum cele de la Galaţi, Brăila Power şi un mic procent de 0,85% din titlurile Complexului Energetic Oltenia. Electrocentrale Grup este deţinut tot de către stat, prin Departamentul pentru Energie. Restul Termoelectrica se află în lichidare.

Un fost mamut

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, furnizând 40% din energia termică la nivel naţional şi 85% din cea consumată în Bucureşti. Concomitent, este şi unul dintre principalii furnizori de energie electrică din ţară, cu o cotă de 7%.

Compania a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, şi este deţinută de Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

În 2013, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei şi un profit net de 51 milioane de lei.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/elcen-radet" target="_blank">View the story "elcen radet" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite