De ce nu se întorc românii din Diaspora în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romani strainatate

Peste jumătate din românii din Diaspora ar vrea să se întoarcă în ţară şi ar vrea să şi investească în România, în special în turism şi agricultură, însă motivele care îi împiedică sunt corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă, arată un studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research.

Studiul concentrează răspunsurile a 1.200 de români care au emigrat. Din aceştia, 57% au dezvăluit că s-ar întoarce în România. Cei mai mulţi care vor să revină în ţara de origine provin din Italia (68%) şi Marea Britanie (63%). În schimb, românii care stau în Germania şi Statele Unite sunt mai puţini dornici să se întoarcă, doar 43% vor înapoi în România.

De ce ar dori să se întoarcă                       

Pentru românii care vor să se întoarcă, principalul motiv este regăsirea „cuibului” (68% spun că vor să fie „din nou acasă”). Foarte promiţător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în ţară.  Studiul mai arată că 56% dintre românii emigraţi ar vrea să investească în România. „Un trend interesant şi explicabil în contextul Brexit se observă la românii din Marea Britanie, care, pe lângă faptul că vor să se întoarcă în ţară în procent foarte mare, vor să şi investească în România (69%), marea majoritate dorind să înceapă o afacere (56%)”, a declarat Claudiu Vrînceanu, unul din liderii proiectului RePatriot. Potrivit lui, românii din diaspora cu experienţă în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiţii româneşti şi străine noi. Românii emigraţi consideră că cele mai atractive domenii pentru a investi sunt turismul (37%) şi agricultura (38%).

Ce bariere stau în calea întoarcerii

Principala barieră în calea reîntoarcerii este, însă, corupţia din România. „Dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară (43% din românii emigraţi), 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70% clasa politică. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar şi reducerea birocraţiei, aceştia ar lua în considerare repatrierea. Din păcate, cei care nu vor să se întoarcă în ţara sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educaţie în ultimii ani, ei având, mai mult decât media, studii superioare şi vârstă între 25 şi 45de ani”, a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

Marius Bostan, iniţiatorul RePatriot, consideră că pentru a investi în ţara lor, românii au nevoie de încredere şi de oportunităţi, au nevoie de exemple de succes în care să se regăsească. „Corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micşorăm aceste bariere prin puterea exemplului, prin platforma RePatriot, prin întâlniri directe în care lucrăm împreună umăr la umăr pentru a genera plusvaloare afacerilor noastre şi României”, a declarat Bostan.

43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăţi în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăţi.  

Studiul privind românii din diaspora a fost iniţiat în august 2017, de către agenţia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot. Chestionarul a fost completat online de către 1192 români emigraţi în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franţa, Canada, Austria, Norvegia, Belgia. 

Studiul a fost realizat în contextul Summit-ului de business “Investim în România” din Bucureşti şi Poiana Braşov, unde sunt aşteptaţi peste 250 de oameni de afaceri români din toată lumea. Obiectivele majore ale Summit-ului sunt fructificarea oportunităţilor de investiţii oferite de România în acest moment, facilitarea dialogului dintre antreprenorii din ţară şi cei din Diaspora, lansarea de parteneriate strategice şi de noi afaceri.

RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat, adresat românilor din Diaspora, lansat de Romanian Business Leaders, care reuneşte antreprenori şi lideri din mediul de afaceri românesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite