Complexul Energetic Oltenia a planificat investiţii de 665 milioane lei în acest an. Cei mai mulţi bani sunt destinaţi grupului 5 de la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia a planificat investiţii de 665 milioane lei în acest an. Cei mai mulţi bani sunt destinaţi grupului 5 de la Rovinari

Cea mai mare parte a investiţiei va fi alocată pentru reparaţia capitală a grupului 5 de la Rovinari, dar şi în proiecte de mediu, iar 160 milioane lei vor fi investite în activitatea minieră de suprafaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, şi-a planificat investiţii de 665 milioane lei în acest an, fiind cea mai mare sumă investită în ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza.
 
"Din suma totală de 665 milioane lei, cea mai mare parte va fi alocată pentru reparaţia capitală a grupului 5 de la Rovinari, dar şi în investiţii de mediu, iar 160 milioane lei vor fi investite în activitatea minieră de suprafaţă", a spus Boza.
 
Potrivit acestuia, 2017 a reprezentat un record la capitolul investiţii, deoarece s-a cheltuit un procent de 75% din investiţii, cel mai mare procent în ultimii cinci ani, având în vedere că lucrările de investiţii realizate în cadrul CE Oltenia în anul 2017 au depăşit suma de 400 milioane lei. 
 
"Pe lângă investiţiile tehnologice realizate sau în curs de realizare, CE Oltenia alocă sume importante pentru redări în circuitul silvic şi agricol a suprafeţelor de teren afectate de exploatările miniere, precum şi pentru atenuarea problemelorsociale determinate de desfăşurarea activităţii de exploatare minieră", arată un comunicat publicat pe site-ul companiei.
 
În ceea ce priveşte investiţiile majore demarate în anul 2017, acestea sunt: instalaţia pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot la grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari şi la grupurile energetice nr. 5 şi 7  de la SE Turceni, precum şi reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 3, de 330 MW, pe lignit de la SE Turceni, dar şi modernizarea staţiei electrice 110 KV a SE Craiova.
 
Anul trecut, ca investiţii finalizate, compania enumeră supraînălţarea unui compartiment la depozitul de zgură şi cenuşă Gârla, reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit la SE Işalniţa şi amenajarea depozitului de cărbune Arderea – Pinoasa Nord.
 
"În alţi ani, gradul de finalizare a investiţiilor, inclusiv recepţionarea lucrărilor efectuate, era de 30-35%", spun oficialii companiei.
 
În plus, în conturile companiei urmează să intre circa 14 milioane lei, prin Planul Naţional de Investiţii, adaugă Boza.
 
În baza contractelor de finanţare semnate cu Ministerul Energiei, CE Oltenia a depus în anul 2014 primele cereri în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile pentru investiţiile companiei cuprinse în Planul Naţional de Investiţii, respectiv reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 4 de 330 MW, pe lignit la SE Rovinari şi reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 7 pe lignit la SE Işalniţa.
 
Prima tranşă de 6,2 milioane de lei a fost deja virată în conturile CE Oltenia.
 
 
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.
 
CE Oltenia estimează totodată pentru anul trecut un profit brut de 186,4 milioane lei, după trei ani consecutivi de pierderi.
 
Producătorul de energie preconizează venituri totale de 4,3 miliarde lei în 2017, în creştere cu 15% faţă de bugetul aprobat, respectiv cu suma de 563,77 milioane lei, arată proiecţia privind bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2017.
 
În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei. Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.
 
citeste totul despre: