UPDATE Aflatoxina, scăpată în piaţă chiar de un inspector sanitar-veterinar. Şapte şefi din ANSVSA, ţapi ispăşitori

UPDATE Aflatoxina, scăpată în piaţă chiar de un inspector sanitar-veterinar. Şapte şefi din ANSVSA, ţapi ispăşitori

Fermierii sunt disperaţi din cauza isteriei laptelui cu aflatoxină

O cantitate de lapte aflată sub sechestru a fost totuşi eliberată spre comercializare de către un inspector sanitar-veterinar care trebuia de fapt să vegheze la blocarea livrărilor, a dezvăluit astăzi conducerea ANSVSA într-o conferinţă de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a anunţat că 34 de unităţi verificate erau contaminate cu aflatoxină, iar pentru declanşarea isteriei sunt vinovaţi şapte şefi din cadrul Autorităţii.

Unul dintre aceştia ar fi eliberat spre vânzare o cantitate de lapte aflat sub sechestru tocmai din cauză lotul că era identificat ca având aflatoxină, şi acum „acel coleg are dosar penal“, a spus Mănăstireanu. El a refuzat, însă, să dezvăluie pe loc numele celor şapte şi cu atât mai puţin pe al celui cu dosar penal, dar a promis că va face curând publice numele lor.

Constantin: 67 de probe au ieşit pozitive

Ministrul Agriculturii, prezent la conferinţa ANSVSA, a declarat că din 1.335 de probe prelevate 67 s-au dovedit a fi pozitive la aflatoxină.

„Toată această acţiune sanitar-veterinară a avut la bază o certitudine pe care am avut-o în data de 5 martie, când a fost depistată la o fermă din România aflatoxină peste cantitatea admisă la nivel european, de 0,05%. Din data de 7 martie au fost recoltate un număr-record de probe pentru analizele din România, de 1.335 (...) Din 1.335 de probe care au fost recoltate în această perioadă, 67 de probe au fost găsite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă în Comunitatea Europeană, de 0,05%. Acest lucru înseamnă aproximativ 5% din numărul total de analize“.

„Vorbim despre 34 de probe pozitive pentru aflatoxină care s-au găsit în ferme, cinci probe pozitive în centrele de colectare lapte, opt probe pozitive la automatele de vânzare lapte şi 20 de probe pozitive în unităţile de procesare“, a afirmat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuală se ştie foarte clar care sunt fermele cu probleme, precum şi centrele de colectare, iar în câteva zile chiar şi acestea vor putea reîncepe să producă din nou pentru piaţă.
„Ascunderea unor lucruri sub preş nu a reprezentat pentru mine o opţiune. Ştim foarte clar care sunt fermele şi centrele de colectare care au avut probleme, nu într-un mod intenţionat, ci involuntar. Astăzi, toate sunt izolate şi probabil că, în câteva zile, toate aceste cazuri izolate vor începe să producă din nou pentru piaţă“, a precizat ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările