Afacere cu chinchilă. Ce trebuie să ştii despre creşterea vieţuitoarelor cu cea mai fină blană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacere cu chinchilă. Chinchila este un animal uşor de crescut, de întreţinut şi de înmulţit, cu o blană frumoasă care dă valoarea mamiferului pentru cei care vor să înceapă o afacere profitabilă cu aceste rozătoare.

Chinchilele sunt mamifere rozătoare care trăiesc pe platourile înalte din Chile şi Bolivia. Este un animal de talie mică şi nu măsoară mai mult de 25-30 de centimetri, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 grame. 

Sunt animale curate, blânde, nu muşcă, nu mănâncă foarte mult, nu sunt pretenţioase, se ataşează puternic de cei din jur şi pot reprezenta o bună afacere de familie. Să nu apucaţi niciodată o chinchilă de coadă, pentru că vârful acesteia se poate rupe!

Un spaţiu de 15-20 de metri este suficient pentru creşterea lor. Pentru a începe o afacere cu chinchila trebuie să ştiţi că pentru o familie e nevoie de cel puţin 5 femele şi un mascul bine ales.

Afacere cu chinchilă: principalele probleme

Perioada de gestaţie a femelelor de chinchila este de aproape patru luni, ceea ce înseamnă că pe an e sigur că acestea vor naşte de cel puţin două ori, cu noroc şi a treia oară. Numărul puilor născuţi într-un an variază între 4 şi 9, potrivit ideideafaceri.manager.ro.

La o perioadă de aproape un an de când o parte din animale nu mai participă la procesul de reproducere, e indicat să le schimbaţi.

Cei care pornesc o afacere cu chinchila trebuie să ţină cont de numeroase probleme cu care se va confrunta: cuştile în care sunt crescute, tipul de hrană, îngrijirea animalelor, bolile de care suferă şi modul în care blana trebuie îngrijită.

În zilele extrem de călduroase, fiţi atenţi la urechile lor: devin roz când sunt supraîncălzire. În cuşca chinchilelor puteţi pune un vas cu cuburi de gheaţă lângă care ele se pot răcori. Atenţie, însă, ca ele să nu cadă în vasul respectiv. Nu trebuie să instalaţi ventilatoare, deoarece chinchillele nu transpiră. Ideală ar fi o construcţie semiîngropată, care să păstreze temperatura constantă.

Sfaturi de la crescători, pentru o afacere cu chinchilă 

Un crescător de chinchile spune că s-a apucat de această afacere în urmă cu un an şi nici vorbă de profit de pe urma micuţelor rozătoare. „Doar am investit în ele: mâncare, praf contra ciupercii, spray contra ciupercii, nisip şi multe alte cheltuieli. După circa un an şi jumătate reuşeşti să vinzi pui. Până atunci trebuie să le întreţii din bani proprii. O femelă poate naşte maximum 6 pui pe an. O fătare are loc la 111-112 zile. Trebuie să ai căldură de circa 14-18 grade, fără foarte mari fluctuaţii. Vara îţi trebuie ventilaţie. O familie se cumpără cu 1.800 lei (4 femele+1 mascul). Puii trebuie să ajungă la o greutate de peste 500 grame ca să ţi-i preia cineva şi să aibă blană de calitate (la asta se ajunge la 10 luni)“, este sfatul lui Adrian Hangan, postat pe un site de profil. 

Sunt însă şi crescători care suţin că investiţia iniţială poate fi acoperită cam în primele cinci luni, în condiţiile în care preţul unei familii variază între 400 şi 500 de euro. De regulă investiţia iniţială, fără spaţiu, în 10 familii (60 de indivizi), la care se adaugă accesoriile, inclusiv cuştile individuale, nu trece de 4.500 de euro.

Costurile lunare cu un exemplar de chinchilla ajung la circa 2,5 lei, sumă care include mâncarea (consumă cam 30 de grame zilnic şi se hrăneşte o dată-de două ori pe zi), curentul electric şi îngrijirea. Costurile totale anuale pentru o familie ajung la circa 80 de euro, potrivit agrostandard

Pentru decorarea cuştii puteţi folosi lemn de brad şi de salcâm, pentru aşternut talos de brad. Pentru că chinchilla are un tabiet aparte: îşi curăţă blana tăvălindu-se în nisip, zilnic trebuie să îi asiguraţi o baie de nisip de granulaţie mică, sa fie zeolitic sau perlitic.

Chinchila are cea mai fină blană dintre toate vieţuitoarele. E moale, călduroasă, dar mai ales căutată. Blana poate ajunge la preţuri de peste 50 de euro, în funcţie de modul cum se prezintă. 

Afacere cu chinchilă. Preţuri pe internet

Pe site-urile de comerţ online, cum e cazul tocmai.ro sau okazii.ro, pot fi găsite numeroase anunţuri în ceea ce priveşte vânzarea de chinchile, familii de chinchile sau animale cu tot cu cuştile necesare.

O chinchila ajunsă la maturitate are un preţ care variază între 100 şi 180 de lei, în cazul celor bej, în timp ce mamiferele albe au preţuri cuprinse între 150-250 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite