Şeful Enel: România, vizată de politica de rotaţie a activelor. Nu mai vedem o creştere mare

Şeful Enel: România, vizată de politica de rotaţie a activelor. Nu mai vedem o creştere mare

Enel ar putea renunţa la active din România, piaţă unde nu mai vede „o creştere mare”, a declarat Francesco Starace, CEO al gigantului electric, potrivit agenţiei italiene de ştiri Radiocor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Avem o politică de rotaţie a activelor prin care vindem şi cumpărăm ceva în fiecare an. În general ceea ce vindem sunt activele pentru care nu mai vedem o creştere mare. Acolo unde a existat un echilibru, unde totul funcţionează bine, căutăm să vedem dacă există cineva care să ne plătească mai mult. România ar putea fi printre aceste active”, a declarat  Starace.

CEO-ul Enel a adăugat că există şi alte pieţe vizate de vânzări de active. „Dacă mă uit la activele din întreaga lume, unde nu mai există creşteri, inclusiv din motive geografice şi limitări de spaţiu, există altele, nu doar România”, a precizat el.

Surse citate de Reuters au declarat că Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a demarat vânzarea operaţiunilor din România şi se aşteaptă ca valoarea activelor să se ridice la 1,1 miliarde euro.

Enel doreşte să reînvie eforturile de a-şi vinde operaţiunile, după ce în 2015 un astfel de plan de ieşire din ţară a fost anulat. „Dacă Enel vinde integral sau doar o parte a activităţii sale depinde de cumpărători”, a spus una dintre surse. Purtătorul de cuvânt al Enel a refuzat să comenteze informaţia.

Vânzarea, care este în stadii incipiente, vine într-un context în care companiile internaţionale de utilităţi, inclusiv firma cehă CEZ, E.ON din Germania şi Engie din Franţa analizează de asemenea oportunitatea prezenţei lor în România. Toate aceste companii se luptă să concureze cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, susţinut de stat, a spus una dintre surse.

Reuters a transmis joi că Hidroelectrica încearcă să angajeze consilieri care să se ocupe de posibile oferte pentru activele româneşti ale Enel şi CEZ.

Enel îşi revizuieşte afacerile globale în fiecare an printr-un program de rotaţie a activelor în cadrul căruia îşi vinde o parte din active pentru a cumpăra altele care ar putea oferi profituri potenţial mai mari.

Enel este cel mai mare investitor privat în energie din România unde activează din 2005 cu operaţiuni de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, precum şi producţie de energie regenerabilă. Compania de utilităţi serveşte peste 3 milioane de clienţi din toată România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: