200.000 de euro pentru o pensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
200.000 de euro pentru o pensiune
200.000 de euro pentru o pensiune

Aceasta este suma maximă acordată de UE pentru astfel de investiţii.O pensiune cu 15 camere generează venituri anuale de 200.000- 350.000 de euro, în timp ce cheltuielile variază între 120.000-230.000 de euro. Astfel, marja de profit este de 30-35%.

Mai citeşte şi:

Construcţia unei pensiuni cu bani europeni face parte din măsura de încurajare a activităţilor turistice (313). Puteţi să demaraţi o astfel de investiţie doar dacă vă aflaţi în mediul rural, într-o zonă nedezvoltată din punct de vedere turistic, în caz contrar acordându-se finanţarea exclusiv pentru modernizarea şi extinderea pensiunii.

Obţinerea de fonduri pentru pensiuni este deschisă atât persoanelor fizice autorizate (PFA), cât şi microîntreprinderilor. De asemenea, sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de comune, prin reprezentantul lor legal - primarul, sau de organizaţii nonguvernamentale. Important este ca beneficiarii fondurilor să deţină în proprietate sau concesiune un teren cu o suprafaţă de cel puţin 1.000 de metri pătraţi.

Finanţarea afacerilor nou-înfiinţate

„Dacă sediul social al firmei nu se află pe terenul ce face obiectul investiţiei, atunci se va deschide un punct de lucru acolo“, explică Cristian Crăciun, consultant la A&E Audit Financial Consulting. În plus, dacă societatea în cauză a înregistrat deja activitate, este obligatoriu să fi încheiat anul fiscal precedent pe profit.

Dacă firma a fost înfiinţată mai demult, dar nu a desfăşurat deloc activitate, atunci vor trebui depuse declaraţiile de inactivitate, dar nu cu mai mult de trei ani în urmă. În ceea ce priveşte caracteristicile tehnice, pensiunile agroturistice vor avea maximum opt camere, iar celelalte tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare vor avea maximum 15 camere la finalizarea investiţiei.

Recomandat este însă să construiţi structurile la capacitatea maximă permisă, pentru că şansele de a trece mai repede pe profit sunt mai mari. Construcţia poate avea, după caz, bucătărie proprie, sală de mese, cramă sau sală de conferinţă, deşi nu sunt obligatorii.

Amortizare în trei-Cinci ani

Costurile minime ale pensiunii de opt camere pleacă de la 300.000 de euro şi ajung până la 600.000 de euro pentru varianta cu 15 camere. Pentru investiţiile de interes public negeneratoare de profit, sprijinul nerambursabil poate ajunge până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

În cazul investiţiilor generatoare de profit, ponderea finanţării va fi de până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile (nu mai mult de 70.000 de euro) pentru proiectele în agroturism şi de până la 50% pentru alte tipuri de investiţii în turismul rural, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

Diferenţa urmează să o suporte beneficiarul, fie din surse proprii, fie printr-un credit obţinut de la bancă. Unul dintre avantajele apelării la o instituţie de credit pentru obţinerea sumelor necesare este acela că nu trebuie să garantaţi cu alte bunuri, în afara viitoarei construcţii.

În ceea ce priveşte perioada de amortizare, aceasta variază între trei-cinci ani, pentru o pensiune cu 15 camere. Astfel, veniturile pe care le puteţi obţine depind în mare măsură de gradul de ocupare, de obicei de 60% în primul an şi de 90% până în al cincilea an de la darea în funcţiune. „Din experienţă pot să spun că veniturile variază între 200.000 şi 350.000 de euro, iar cheltuielile între 120.000-230.000 de euro. Iar marja de profit este cuprinsă între 30-35%“, explică Crăciun.

Sfaturi

Pentru a obţine un punctaj mai mare şi, implicit, şanse mai mari de a obţine finanţare este recomandat să înfiinţaţi un punct de informare turistică, un centru ATV sau un SPA. Se acordă puncte suplimentare dacă administratorul firmei este o femeie, cu vârsta mai mică de 40 de ani.

image

Pentru a obţine puncte suplimentare, pensiunea trebuie să aibă un punct de informare sau un centru ATV.

image


Cristian Crăciun
consultant la A&E Audit Financial Consulting

Dosar

Studiu de fezabilitate, pentru a proba alinierea obiectivelor proiectului la obiectivele măsurii 313.

Avize de la Gospodăria apelor, Mediu, Direcţia de Sănătate Veterinară şi Sănătate Publică.

Certificatul de Urbanism.

Cererea de finanţare.

Formulare de plată.

Memoriu justificativ.

Declaraţie privind respectarea regulii de cumul al ajutoarelor de stat şi al ajutoarelor de minimis.

Declaraţia referitoare la cofinanţarea proiectului.

La ce uşi batem

1. Firma de proiectare(arhitectul).

2. Primăria de care aparţine beneficiarul, pentru eliberarea certificatului de urbanism.

3. Proiectantul întocmeşte dosarele de avize şi ia aprobare de la fiecare autoritate în parte (Autoritatea de Mediu, furnizorul de electricitate, apă, gaze, Ministerul Turismului).

4. Firma de consultanţă, ce întocmeşte cererea de finanţare, bugetul indicativ şi leagă dosarul în forma solicitată, depune documentaţia pentru conformitate la Autoritatea de Management.

5.    Direcţia Judeţeană Agricolă care aprobă dosarul.

6.    Agenţia de Plăţi, pentru verificarea proiectului.

7.    Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (nu se adresează direct beneficiarul, dosarul este trimis de APIA).

8.    Banca, ce oferă creditul de cofinanţare a proiectului.

Adrese utile

www.apdrp.ro  Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

www.mturism.ro Ministerul Turismului

www.eco-romania.ro  Asociaţia Română de Ecoturism

www.anat.ro Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România

www.vacantelatara.ro

www.rohoteluri.ro - site de promovare a pensiunii în circuitul turistic

Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 868 282

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite