„Furtuna“ lui Ion Caramitru: „Totul va pieri“

„Furtuna“ lui Ion Caramitru: „Totul va pieri“

Ion Caramitru, în rolul Prospero, spune o poveste despre uzurparea puterii şi trimiterea în exil, dar şi despre iertarea într-o lume a contrariilor                                                                               FOTOGRAFII: Augustin Bucur

În spectacolul „Furtuna“, după Shakespeare, jucat în premieră de presă în această săptămână (miercuri şi joi), la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), Ion Caramitru, în rolul lui Prospero, face previziuni apocaliptice.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce i-a interpretat pe toţi marii eroi ai lui William Shakespeare (Romeo, Hamlet, Eduard al III-lea sau Macbeth), actorul Ion Caramitru  ridică acum mănuşa lui Prospero, în spectacolul „Furtuna“  de la Teatrul Naţional din Bucureşti.  Piesa romantică, scrisă la 1611, este considerată testamentul literar al lui Shakespeare, Prospero fiind unul din cele mai complexe personaje din dramaturgia shakespeariană.

Spectacolul, regizat de bulgarul Alexander Morfov, cu Ion Caramitru (72 de ani) în rolul principal, se va juca, în premieră de presă,  miercuri şi joi, de la 19.30,  la Sala Studio, a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti.


Spectacolul „Furtuna“ este conceput ca un vis al lui Prospero, aflat izolat, în exil.  E o lume ocultă, dominată de cărţi. E importantă  dorinţa de cunoaştere a personajului“,  a declarat Ion Caramitru pentru  „Adevărul“.

„Furtuna“ de la Naţional  e o producţie elaborată, la care s-a lucrat intens aproape trei luni. „Prospero provoacă civilizaţia. Replica sa «Totul va pieri» este premonitorie,  prefigurând cumva apariţia bombei atomice“, a subliniat Ion Caramitru.

Capodopera lui Ciulei

Actorul se află la cel de-al treilea rol shakespearian pe scena Naţionalului din Bucureşti, după Eduard al III-lea (2008) şi Macbeth (2011).  Totodată pentru Ion Caramitru este o revenire, după mai bine de trei decenii asupra piesei în care l-a întruchipat, în 1978, pe Ferdinand, în regia lui Liviu Ciulei, având-o parteneră, în rolul Mirandei, pe Mariana Mihuţ. 

În montarea memorabilă a  lui  Liviu Ciulei de la Teatrul Bulandra, George Constantin îl interpreta pe Prospero, iar Victor Rebengiuc pe Caliban.  În actuala versiune de la Teatrul  Naţional, Mihai Călin îl interpretează pe Caliban, Miranda este întruchipată de Crina Semciuc,  iar din distribuţie mai fac parte, printre alţii, Andrei Finţi, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Calotă, Vitalie Bichir. Costumele sunt semnate de Andrada Chiriac, iar Florin Fieroiu a realizat coregrafia spectacolului.

Morfov, premiat cu „Masca de aur“

Alexander Morfov ( foto jos, 54 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai scenei bulgare. În România este binecunoscut publicului datorită spectacolului „Vizita bătrânei doamne“ (nominalizat la Premiile UNITER pentru „cel mai bun spectacol“,  cu Maia Morgenstern în rol principal). „Furtuna“, de Shakespeare (1996), a primit cel mai prestigios premiu pentru teatru din Rusia, „Masca de aur“.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările