FOTOGALERIE Eastwell: Enigma Richard Plantagenet şi locul naşterii Reginei Maria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eastwell: Presupusul mormânt al lui Richard
Plantagenet, mort la 22 decembrie 1550. FOTO Diana Mandache
Eastwell: Presupusul mormânt al lui Richard Plantagenet, mort la 22 decembrie 1550. FOTO Diana Mandache

Recenta confirmare prin teste ADN a aparteneţei osemintelor lui Richard al III-lea, ultimul rege Plantagenet, făcut celebru de Shakespeare, cu fraza “un cal, un cal, regatul meu pentru un cal”, determină pe istorici să înceapă investigaţiile la presupusul mormânt al unui alt Richard Plantagenet, aflat la Eastwell. Eastwell Park este important pentru români, fiind locul naşterii Reginei Maria.

Biserica Sf.Maria din Eastwell, situată în apropiere de Ashford, Kent, este acum o ruină. Am vizitat-o pentru un studiu despre reşedinţa regală a Ducelui şi Ducesei de Edinburgh, părinţii viitoarei suverane a României. În apropiere se găseşte presupusul mormânt al lui Richard Plantagenet, fiul nelegitim al lui Richard al III-lea, precum şi câteva pietre funerare ale familiei de Winchilsea, cei care au deţinut pentru mai multe sute de ani proprietatea de la Eastwell Park. Alte monumente funerare, din interiorul bisericii, au fost mutate la muzeul “Victoria and Albert” din Londra. Biserica, construită în stil gotic perpendicular, a fost frecvent vizitată de familia Ducelui de Edinburgh, pe timpul şederii lor în Kent. 

Va fi interesant de urmărit când vor începe investigaţiile şi care va fi rezultatul testelor ce se vor face asupra osemintelor adăpostite de mormântul lui Richard Plantagent. Se spune că fiul nelegitim al lui Richard III se stabilise la Eastwell, în perioada ce a urmat bătăliei de la Bosworth. Moartea sa a fost consemnată într-un registru al parohiei Eastwell şi mai târziu a fost identificată în 1720 de către Lordul Heneage, Conte de Winchilsea, soţul Annei Finch poetesa, în timp ce căuta identificarea altor membri ai familiei sale. Intrarea în registru notifica: ‘Rychard Plantagenet was buryed the 22, daye of December, anno ut supra. Ex registro de Eastwell, sub anno 1550’. Mai există o clădire, ‘Plantagenet Cottage’, construită pe locul micii case unde se spune că a locuit  fiul lui Richard III, un izvor numit Plantagenet aflat în apropiere, toate completând istoria orală perpetuată cu privire la această enigmă care urmează a fi descifrată.

Numele de Eastwell (izvorul de la răsărit) derivă de la izvoarele care se regăsesc şi astăzi, fiind denumite de saxoni ‘wells’. Proprietatea istorică ocupa o poziţie importantă fiind înconjurată de alte aşezări vechi ale Kentului, în secolul al XIX-lea întinzându-se pe 2610 hectare.

Despre Eastwell Park (denumirea proprietăţii), Contesa Anne Finch, soţia celui de-al cincilea Conte de Winchilsea, a scris un poem în 1703, care alături de descrierile Reginei Maria consemnează unicitatea spaţiului a cărui istorie începuse de la William Cuceritorul, Hugo Montford fiind împroprietărit de către acesta aici.

Începând cu 1874, pentru o perioadă de doisprezece ani, casa fost închiriată Ducelui de Edinburgh de către conţii de Winchelsea. La Eastwell, în 1875, s-a născut Principesa Marie de Edinburgh, viitoare Regină a României, iar în 1884 sora sa Principesa Beatrice, mai târziu Infantă a Spaniei, aceasta din urmă fiind botezată chiar la biserica Sf.Maria din Eastwell.

Regina Maria la Eastwell Park, 1935.
Regina Maria la Eastwell Park, 1935.

Eastwell Park a fost vizitat adesea de Regina Victoria, de alţi membri ai familiei regale britanice sau ai celei imperiale ţariste. În 1926 casa a fost reconstruită de către Sir John de Fonblanqua Pennefather, păstrându-se materiale şi elemente din vechea clădire. Regina Maria în 1935 a revizitat locul copilăriei sale, unele fotografii păstrând memoria acelor zile.

De câteva decenii reşedinţa a fost transformată în hotel, fiecare încăpere a clădirii istorice purtând numele unui membru celebru din familiile nobiliare sau regale care au locuit aici. Un apartament poartă numele Queen Marie of Romania.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite