Winnie Mandela a publicat jurnalul scris în detenţie, în timpul apartheidului

Winnie Mandela a publicat jurnalul scris în detenţie, în timpul apartheidului

Winnie Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela, a fost încarcerată în timpul apartheidului ca activistă împotriva regimului rasist sud-african  FOTO telegraph.co.uk

Fosta soţie a lui Nelson Mandela, Winnie, a publicat joi o carte despre detenţia în timpul regimului de apartheid, pe care o consideră „perioada cea mai sumbră a vieţii“ sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Cartea, intitulată „491 de zile: deţinuta numărul 1323/69“, este scrisă pe baza unui jurnal pe care l-a ţinut în timp ce era închisă la Pretoria de către regimul rasist sud-african, în perioada 1969-1970.
 
Winnie Madikizela-Mandela reia în carte pasaje din jurnal şi include în aceasta şi o corespondenţă cu fostul ei soţ Nelson Mandela, încarcerat deja de şapte ani în perioada respectivă.
 
„Cred că era necesar să spun această poveste generaţiilor viitoare, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple“, a declarat ea la lansarea cărţii, la Johannesburg.
 
Arestată pe 12 mai 1969 ca activistă împotriva politicii de apartheid, ea a fost încarcerată la izolare, la Închisoarea Centrală Pretoria, până când a fost eliberată pe 14 septembrie 1970.
 
„Detenţia în izolare este mai rea ca munca forţată. Atunci când îţi întinzi braţul, atingi pereţii, eşti redus la mai puţin decât nimic", mărturiseşte aceasta.
 
Văduva unuia dintre avocaţii săi este cea care a păstrat jurnalul şi care i l-a înapoiat după 41 de ani. Recitirea acestor texte a fost, pentru Winnie Madikizela-Mandela, o experienţă extrem de dureroasă, care i-a amintit suferinţele la care a fost supusă familia sa, şi anume cele două fiice, copii pe atunci, Zindzi şi Zenani.
 
„Puteam să citesc un singur paragraf, după care mă odihneam. Cuvintele nu pot să descrie sentimentele şi durerea, mai ales în acest moment, în care tatăl lor este la spital", povesteşte Winnie Mandela.
 
Winnie şi Nelson Mandela au divorţat în 1996, la doi ani după ce el a devenit primul preşedinte de culoare din Africa de Sud.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările